Fruktoza – czy na pewno szkodliwa?

fruktozaFruktoza może być o wiele mniej szkodliwa dla organizmu niż powszechnie się podaje – wskazują na to najnowsze badania St. Michael’s Hospital opublikowane w lipcowym numerze Diabetes Care.

Fruktoza jak się powszechnie utarło jest jedną z winowajczyń plagi otyłości, tymczasem badacze nie tylko ocenili, że mniejsza jest jej szkodliwość – również może mieć działanie pozytywne. Jak to możliwe?

Nie taka fruktoza zła…

Przeprowadzone badania na osobach chorych na cukrzycę obu typów wskazują, że dostarczenie chorym fruktozy miało działanie porównywalne ze standardowymi lekami w polepszeniu kontroli poziomu cukru. Równocześnie nie pogorszyły się inne wskaźniki zdrowotne.

Podczas badania grupa testowa i kontrolna spożywały podobną ilość kalorii, stąd podejrzenia badaczy, że szkodliwa nie jest fruktoza lecz po prostu zbyt duża ilość spożywanego jedzenia.

Na podstawie: eurekalert.org

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Dr Justyna Bylinowska

Redaktor naczelna i twórca portalu Dietetycy.org.pl.Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach.redakcja@dietetycy.org.pl