Jak przechowywać orzechy?

Orzechy włoskie, laskowe, migdały – wszystkie one i wiele im bliskich są polecane przez dietetyków jako przekąska niemal idealna. Jak to jednak często bywa – niewłaściwe przechowywanie orzechów może prowadzić do tego, że nie tylko nie przyniosą nam one korzyści zdrowotnych – lecz mogą być wręcz szkodliwe. Można temu jednak zaradzić – stosując się do kilku prostych zasad przechowywania.

Orzechy – jak je przechowywać?

Orzechy są produktem, który jest trwały przez wiele miesięcy pod warunkiem, że odpowiednio zadbamy o warunki, w których są przechowywane. Jeśli tego nie zrobimy – mogą one przedwcześnie zjełczeć. Istotne jest miejsce – powinno ono być ciemne oraz chłodne. Dodatkowo orzechom szkodzić może nadmiar tlenu – stąd często zamyka się je w szczelnych pojemnikach, co wydłuża okres ich przechowywania. Mogą to być opakowania plastikowe. Idealne są zaś szklane, ponieważ zabezpieczają orzechy również przed nasycaniem niechcianymi zapachami.

Gdy chcemy je spożyć szybko – dobre jest wnętrze szafek i szuflad. Trzeba jednak pamiętać, że w temperaturze pokojowej będą jełczeć oraz mogą się w nich rozwijać owady. Niemniej dobrze przechowane poza lodówką mogą zachować dobry stan przez kilka miesięcy – zazwyczaj jednak nie nie przechowuje się ich w ten sposób dłużej niż przez trzy miesiące. Aby pozbyć się owadów możemy najpierw zamrozić orzechy na dwa dni przed dalszym przechowywaniem ich w temperaturze pokojowej. Istotne jest również, aby były suche.

Jeśli mamy zamiar przechować je dłużej – konieczne może okazać się wykorzystanie lodówki, zamrażarki.

Przechowywanie orzechów w lodówce

Sposobem na przechowywanie orzechów przez długi okres jest zamknięcie ich w szczelnym i suchym opakowaniu bez dostępu powietrza w lodówce (plastikowe, szklane). Mają tam chłodno, ciemno – więc okres ich przechowywania może osiągać dla większości odmian 1 rok (przy max. 4 st. Celsjusza) – zarówno w przypadku orzechów łuskanych jak i w łupinach (Commodity Storage Manual 1995 – The Refrigeration Research Foundation za: ucfoodsafety.ucdavis.edu ). Orzechy łuskane częściej kumulują wilgoć i zapachy, stąd ważne jest zamknięcie ich w szczelnym opakowaniu oraz trzymanie z daleka od innego jedzenia, które ma ostry zapach.

Przechowywanie orzechów w zamrażarce

Orzechy przygotowujemy analogicznie do zamrożenia. Tak przygotowane orzechy wytrzymują w zamrażarce 2 lata, zachowując wysoką jakość. Samo rozmrażanie jest bardzo szybkie i trwa zwykle kilka minut.

Które orzechy można przechowywać najdłużej?

Utracie jakości najszybciej podlegają orzechy włoskie, orzeszki ziemne oraz pekan. Stosunkowo dłużej można przechowywać między innymi migdały.

Czy zjełczałe orzechy są niebezpieczne dla zdrowia?

Orzechy, które już zjełczały, nie powodują bezpośredniego zatrucia osoby, która je spożyje, jednak ich smak sprawia, że większość osób nie jest skłonna ich jeść – szczególnie, gdy mają stanowić dodatek do dań. Mogą one wtedy stać się powodem porażki kulinarnej.

Ponadto ich częste spożywanie nie jest neutralne dla zdrowia, mają długofalowo negatywny wpływ na zdrowie i zatruwają organizm więc lepiej jest się ich wystrzegać.

Zazwyczaj też orzechy kupne mają oznaczenie “najlepiej spożyć przed“, co oznacza, że można je jeść bezpiecznie zwykle nawet przez krótki okres po upływie daty na opakowaniu, jeżeli do tego czasu nie zjełczały bądź w inny widoczny sposób nie utraciły swoich walorów.

Przeczytaj również: Konsumenci orzechów są szczuplejsi i zdrowsi!

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

  • dostałam orzechy od dobrej sąsiadki…..muszę je zamrozić bo jest ich sporo..;)

Loading...
Udostępnienia