O tym, ĆŒe zielona herbata wspiera zdrowie, obniĆŒajÄ c ryzyko nowotworĂłw oraz tempo rozwoju raka – prawdopodobnie czÄĆÄ z Was juĆŒ sĆyszaĆa. Zjawisko to jest juĆŒ udokumentowane wczeĆniejszymi badaniami. Obecnie naukowcy zdecydowali siÄ wytĆumaczyÄ dokĆadniej w jaki sposĂłb tak siÄ dzieje. Oto wytĆumaczenie tego zjawiska.
ZakĆĂłcajÄ c metabolizm komĂłrki rakowej
Najnowsze badanie LA Biomed (dr Wai-Nang Lee) wskazuje, ĆŒe efektem picia zielonej herbaty jest zakĆĂłcenie metabolizmu komĂłrek rakowych. Badanie dotyczyĆo raka trzustki, zostaĆo niedawno opublikowane w Metabolomics. Zainteresowanie badaczy w tym przypadku skupiĆo siÄ na zwiÄ zku wystÄpujÄ cym w zielonej herbacie – EGCG, ktĂłry jak siÄ okazuje wpĆywa na enzymy kluczowe dla rozwoju nowotworu.
Odkrycie o duĆŒym potencjale
Jak wskazujÄ naukowcy – powyĆŒsze odkrycie otwiera drogÄ do wielu zastosowaĆ rĂłĆŒnego typu jedzenia – nie tylko zielonej herbaty – do ochrony zdrowia. To takĆŒe znaczne rozwiniÄcie tego co wiemy na temat wpĆywu metabolizmu na rozwĂłj najgroĆșniejszych chorĂłb oraz umoĆŒliwia w dalszym etapie podejmowanie prĂłb ograniczenia tempa rozwoju choroby.
Dowiedz siÄ wiÄcej:
- Przeczytaj poradnik jak naleĆŒy parzyÄ zielonÄ herbatÄ ĆŒeby pobudzaĆa – bÄ dĆș przeciwnie – relaksowaĆa.
- SprawdĆș jak wydobyÄ z zielonej herbaty wiÄcej prozdrowotnych antyoksydantĂłw
ĆčrĂłdĆo: medicalnewstoday.com