Kofeina może być rozwiązaniem dla stanów zapalnych w podeszłym wieku

Przewlekłe stany zapalne występujące często u osób starszych mogą wpływać negatywnie na układ krążenia. Okazuje się, że filiżanka kawy może mieć dobroczynne działanie na ten problem.

pixabay, cc0

Naukowcy z Uniwersytetu Stanford znaleźli korelację między stanem zapalnym, chorobami układu krążenia a spożyciem kawy. Wnikliwa analiza krwi, wywiady z pacjentami i medyczna historia całej rodziny ponad 100 osób uczestniczących w badaniu trwającym wiele lat, pozwoliły ustalić ścisły związek między stanami zapalnymi a chorobami przewlekłymi wynikającymi z procesu starzenia się organizmu.

Badanie ukazało się w Internecie 16 stycznia w Nature Medicine. Jego założeniem jest to, że procesy zapalne mogą wpływać na rozwój chorób układu krążenia i w związku z tym zwiększać ryzyko zgonu. Metabolity kwasów nukleinowych – molekuł odpowiedzialnych za budowę genów- krążą w krwiobiegu i mogą przyczyniać się do powstawania stanów zapalnych. Wykazano również, że metabolity powstałe po spożyciu kawy mogą pomóc w utylizowaniu produktów rozpadu kwasów nukleinowych, dzięki czemu zwolennicy kawy mogą cieszyć się dłuższym życiem i zdrowiem.

Badanie polegało na pobraniu krwi od młodszych i starszych uczestników, aby sprawdzić, które geny u osób starszych są bardziej podatne na aktywację. Zauważono, że w wieku podeszłym w krwiobiegu częściej występuje białko zapalne zwane IL-1-beta (interleukina). Z grupy osób starszych wyodrębniono dwa rodzaje wyników: osób z wysoką i niską tendencją do aktywacji owego białka. Grupa z wysoką tendencją wykazywała objawy nadciśnienia oraz posiadała mniej elastyczne tętnice. W grupie z mniejszą ilością IL-1-beta zaobserwowano wyższe spożycie kofeiny i pochodnych (np.teofiliny, którą można znaleźć w herbacie i teobrominy zawartej w czekoladzie).

“Fakt, że jest to napój bardzo często i chętnie spożywany przez konsumentów, może mieć bardzo pozytywne skutki dla ich zdrowia”- mówi jeden z badaczy, “Przeprowadzaliśmy również badania na myszach i rzeczywiście, kawa wpływała na długość ich życia. Oczywiście przeprowadzono również próby w laboratorium na poziomie komórkowym, mogące wyjaśniać przyczyny tego mechanizmu”.

Źródło:

  • Junlei Chang, PhD, Christopher Bohlen, PhD, and Gabriela Fragiadakis, PhD; former graduate student Matthew Spitzer, PhD; life science research associate Edward Ganio; assistant professor of anesthesia, perioperative and pain medicine Brice Gaudilliere, MD, PhD; professor of microbiology and immunology Garry Nolan, PhD; and professor of hematology Calvin Kuo, MD, PhD.
  • Researchers from the, Stanford University, Sidra Medical and Research Center in Qatar, the French National Institute of Health and Medical Research and the University of North Carolina.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Dietetyk z innowacyjnym podejściem do edukacji żywieniowej, specjalizujący się w układaniu diet w jednostkach chorobowych, szczególnie chorobach cywilizacyjnych oraz zaburzeniach hormonalnych. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.

Loading...
Udostępnienia