Teraz czytasz
Kofeina może być rozwiązaniem dla stanów zapalnych w podeszłym wieku

Kofeina może być rozwiązaniem dla stanów zapalnych w podeszłym wieku

Monika Rybińska

Przewlekłe stany zapalne występujące często u osób starszych mogą wpływać negatywnie na układ krążenia. Okazuje się, że filiżanka kawy może mieć dobroczynne działanie na ten problem.

pixabay, cc0

Naukowcy z Uniwersytetu Stanford znaleźli korelację między stanem zapalnym, chorobami układu krążenia a spożyciem kawy. Wnikliwa analiza krwi, wywiady z pacjentami i medyczna historia całej rodziny ponad 100 osób uczestniczących w badaniu trwającym wiele lat, pozwoliły ustalić ścisły związek między stanami zapalnymi a chorobami przewlekłymi wynikającymi z procesu starzenia się organizmu.

Badanie ukazało się w Internecie 16 stycznia w Nature Medicine. Jego założeniem jest to, że procesy zapalne mogą wpływać na rozwój chorób układu krążenia i w związku z tym zwiększać ryzyko zgonu. Metabolity kwasów nukleinowych – molekuł odpowiedzialnych za budowę genów- krążą w krwiobiegu i mogą przyczyniać się do powstawania stanów zapalnych. Wykazano również, że metabolity powstałe po spożyciu kawy mogą pomóc w utylizowaniu produktów rozpadu kwasów nukleinowych, dzięki czemu zwolennicy kawy mogą cieszyć się dłuższym życiem i zdrowiem.

Badanie polegało na pobraniu krwi od młodszych i starszych uczestników, aby sprawdzić, które geny u osób starszych są bardziej podatne na aktywację. Zauważono, że w wieku podeszłym w krwiobiegu częściej występuje białko zapalne zwane IL-1-beta (interleukina). Z grupy osób starszych wyodrębniono dwa rodzaje wyników: osób z wysoką i niską tendencją do aktywacji owego białka. Grupa z wysoką tendencją wykazywała objawy nadciśnienia oraz posiadała mniej elastyczne tętnice. W grupie z mniejszą ilością IL-1-beta zaobserwowano wyższe spożycie kofeiny i pochodnych (np.teofiliny, którą można znaleźć w herbacie i teobrominy zawartej w czekoladzie).

Zobacz również
suplementy

“Fakt, że jest to napój bardzo często i chętnie spożywany przez konsumentów, może mieć bardzo pozytywne skutki dla ich zdrowia”- mówi jeden z badaczy, “Przeprowadzaliśmy również badania na myszach i rzeczywiście, kawa wpływała na długość ich życia. Oczywiście przeprowadzono również próby w laboratorium na poziomie komórkowym, mogące wyjaśniać przyczyny tego mechanizmu”.

Źródło:

  • Junlei Chang, PhD, Christopher Bohlen, PhD, and Gabriela Fragiadakis, PhD; former graduate student Matthew Spitzer, PhD; life science research associate Edward Ganio; assistant professor of anesthesia, perioperative and pain medicine Brice Gaudilliere, MD, PhD; professor of microbiology and immunology Garry Nolan, PhD; and professor of hematology Calvin Kuo, MD, PhD.
  • Researchers from the, Stanford University, Sidra Medical and Research Center in Qatar, the French National Institute of Health and Medical Research and the University of North Carolina.
Brak ocen

Proszę oceń