Teraz czytasz
Ranking – Najlepszy rodzaj mięsa

Ranking – Najlepszy rodzaj mięsa

Redakcja Dietetycy.org.pl
najlepszy rodzaj mięsa

Spożywanie mięsa ma swoich zagorzałych przeciwników czy to ideologicznych, proekologicznych czy też szukających prozdrowotnych argumentów na polu naukowych badań. Niezależnie od wszelkich argumentów i kontrargumentów przemawiających za spożyciem mięsa – większość ludzi tak jak od wieków je mięso. W zależności między innymi od tego z jakiego zwierzęcia pochodzi – różni się ono swymi właściwościami. Ich ocena to zadanie dzisiejszego rankingu do którego mamy przyjemność Was zaprosić.

Mięsożerni

Mięso oprócz dużej ilości niezbędnego organizmowi białka i wartościowej energii zawiera wiele innych składników, które z trudem można znaleźć w innych produktach. Szczególnie istotnym składnikiem, który jest bolączką diety wegańskiej i diety wegetariańskiej jest żelazo oraz witamina B12. Mięso zawiera także witaminę A, B6, D, cynk, fosfor i selen.

Pomimo powyższych zalet – wiele badań wskazywało na korelację spożycia mięsa ze wzmożonym występowaniem poważnych chorób – w tym przede wszystkim chorób układu krążenia. Specjaliści zalecają ograniczenie spożycia mięsa – szczególnie czerwonego. Pamiętając o tym, warto zajrzeć do artykułu w którym podpowiadamy czym zastąpić mięso.

Zobacz również
mom

Poniżej zapraszamy wszystkich naszych czytelników do zabrania głosu w sprawie tego, które spośród mięs (ryby według klasyfikacji europejskiej nie wchodzą w skład tej kategorii, stąd ich brak!) – jest najlepsze:

Jaki jest najlepszy rodzaj mięsa?

[[rnkrwp id=”950775″ height=”773″ ]
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie swoje komentarze