Wyniki badania epidemiologicznego przeprowadzonego przez naukowców z University of California w San Diego School of Medicine (USA) i Seoul National University (Korea Południowa) sugerują, że osoby w starszym wieku z niedoborem witaminy D mogą mieć znacznie większe ryzyko zachorowania na cukrzycę. Odkrycia zostały opublikowane w „PLOS One”.

Badanie

Naukowcy przebadali grupę 903 zdrowych, dorosłych osób (średnia wieku: 74 lat), którzy nie mieli objawów cukrzycy lub stanu przedcukrzycowego  podczas wizyt w klinice w latach 1997-1999. Obserwacja trwała kolejne 10 lat. Poziom witaminy D we krwi i glukozy we krwi był badany podczas wizyt kontrolnych. Przeprowadzano także test doustnego obciążenia glukozą. W tym okresie zdiagnozowano 47 nowych przypadków cukrzycy i 337 nowych przypadków stanu przedcukrzycowego. Stwierdzono, że w przypadku uczestników, u których poziom 25-hydroksywitaminy D był powyżej 30 ng/ml ryzyko cukrzycy było o dwie trzecie niższe, a w przypadku badanych, u których poziom ten przekraczał 50 ng/ml – o cztery piąte niższe niż u mężczyzn z poziomem witaminy D poniżej 30 ng/ml. Wyniki 25-hydroksywitaminy D poniżej 30 ng/ml uważane są za niedobór witaminy D.

Naukowcy od dawna opowiadają się za korzyściami zdrowotnymi związanymi z właściwą podażą witaminy D. Powyższe badanie opiera się na wcześniejszych badaniach epidemiologicznych łączących niedobór witaminy D z wyższym ryzykiem występowania cukrzycy. Konieczne więc są dalsze analizy tego czy wysokie poziomy 25-hydroksywitaminy D mogą zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 2 lub przejściu od stanu przedcukrzycowego do cukrzycy.

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Jogurt grecki

Chcąc dostarczyć organizmowi 30 ng/ml witaminy D, powinno się eksponować ciało na działanie promieni słonecznych przez około 10 – 15 minut dziennie w godzinach południowych lub przyjmować witaminę D w postaci suplementu w dawce 3000 – 5000 I.U/dzień. Wyższe dzienne ilości witaminy D są ogólnie uważane za bezpieczne, ale poziom w surowicy krwi przekraczający 125 ng / ml był powiązany z niepożądanymi działaniami, takimi jak nudności, zaparcia, utrata masy ciała, zaburzenia rytmu serca i uszkodzenie nerek.

Źródło: Sue K. Park, Cedric F. Garland, Edward D. Gorham, Luke BuDoff, Elizabeth Barrett-Connor. Plasma 25-hydroxyvitamin D concentration and risk of type 2 diabetes and pre-diabetes: 12-year cohort study. PLOS ONE, 2018; 13 (4)

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka, obecnie kontynuuje naukę na studiach magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Yes No