5/5 (3)

Zgodnie z doniesieniami z University of Guelph (Kanada), istotne zastosowanie w prewencji nowotworów mają kwasy tłuszczowe omega-3, których źródłem są ryby.  Naukowcy odkryli, że kwasy omega-3 z ryb są ośmiokrotnie bardziej skuteczne w hamowaniu rozwoju i wzrostu guza niż kwasy omega-3 z siemienia lnianego czy olei roślinnych. To badanie jest pierwszym, które analizowało zastosowanie kwasów tłuszczowych omega-3 w zapobieganiu nowotworom w zależności od ich źródła.

ALA, EPA, DHA

Istnieją trzy rodzaje kwasów tłuszczowych omega-3: kwas α-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). ALA jest pochodzenia roślinnego i znajduje się w jadalnych nasionach (np. siemię lniane) oraz olejach (m.in. olej sojowy, rzepakowy i konopny). EPA i DHA są pochodzenia morskiego, występują w rybach, algach i fitoplanktonie.

Charakterystyka i wyniki badania

omega3Wyniki opublikowano w „Journal of Nutritional Biochemistry”. Badanie obejmowało podawanie różnych typów kwasów tłuszczowych omega-3 myszom posiadającym wysoko agresywną postać ludzkiego raka piersi, o nazwie HER-2. HER-2 dotyka 25% kobiet i ma złe rokowanie. Gryzoniom podawano kwasy omega-3 jeszcze przed rozwojem nowotworów, co pozwoliło na porównanie skuteczności kwasów tłuszczowych w prewencji nowotworu. Ogólna wysoka podaż kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzenia morskiego doprowadziła do zmniejszenia wielkości guzów o 60-70%, a ilość przypadków nowotworów o 30%.

Kwasy tłuszczowe omega-3 zapobiegają i zwalczają raka poprzez włączanie genów związanych z układem odpornościowym i blokowanie szlaków wzrostu guza. Opierając się na dawkach podanych w badaniu, autorzy stwierdzili, że ludzie powinni spożywać od dwóch do trzech porcji ryb tygodniowo, aby uzyskać taki sam efekt ochronny. Naukowcy zamierzają następnie zbadać wpływ kwasów omega-3 na inne formy raka piersi.

Źródło:

Jiajie Liu, Salma A. Abdelmagid, Christopher J. Pinelli, Jennifer M. Monk, Danyelle M. Liddle, Lyn M. Hillyer, Barbora Hucik, Anjali Silva, Sanjeena Subedi, Geoffrey A. Wood, Lindsay E. Robinson, William J. Muller, David W.L. Ma. Marine fish oil is more potent than plant based n-3 polyunsaturated fatty acids in the prevention of mammary tumours. The Journal of Nutritional Biochemistry, 2017;

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.