Zgodnie z doniesieniami z University of Guelph (Kanada), istotne zastosowanie w prewencji nowotworów mają kwasy tłuszczowe omega-3, których źródłem są ryby. Naukowcy odkryli, że kwasy omega-3 z ryb są ośmiokrotnie bardziej skuteczne w hamowaniu rozwoju i wzrostu guza niż kwasy omega-3 z siemienia lnianego czy olei roślinnych. To badanie jest pierwszym, które analizowało zastosowanie kwasów tłuszczowych omega-3 w zapobieganiu nowotworom w zależności od ich źródła.
ALA, EPA, DHA
Istnieją trzy rodzaje kwasów tłuszczowych omega-3: kwas α-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). ALA jest pochodzenia roślinnego i znajduje się w jadalnych nasionach (np. siemię lniane) oraz olejach (m.in. olej sojowy, rzepakowy i konopny). EPA i DHA są pochodzenia morskiego, występują w rybach, algach i fitoplanktonie.
Charakterystyka i wyniki badania
Kwasy tłuszczowe omega-3 zapobiegają i zwalczają raka poprzez włączanie genów związanych z układem odpornościowym i blokowanie szlaków wzrostu guza. Opierając się na dawkach podanych w badaniu, autorzy stwierdzili, że ludzie powinni spożywać od dwóch do trzech porcji ryb tygodniowo, aby uzyskać taki sam efekt ochronny. Naukowcy zamierzają następnie zbadać wpływ kwasów omega-3 na inne formy raka piersi.
Źródło:
Jiajie Liu, Salma A. Abdelmagid, Christopher J. Pinelli, Jennifer M. Monk, Danyelle M. Liddle, Lyn M. Hillyer, Barbora Hucik, Anjali Silva, Sanjeena Subedi, Geoffrey A. Wood, Lindsay E. Robinson, William J. Muller, David W.L. Ma. Marine fish oil is more potent than plant based n-3 polyunsaturated fatty acids in the prevention of mammary tumours. The Journal of Nutritional Biochemistry, 2017;
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w Białymstoku. Prowadzi autorską stronę "DietoŚwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl