Badanie opublikowane w „BMJ Open” sugeruje, że nawet umiarkowane spożycie kawy podczas ciąży, wiąże się z ryzykiem występowania nadwagi lub otyłości u dzieci w wieku szkolnym. Nie wykazano jednak jednoznacznie, że kofeina jest bezpośrednią przyczyną nadwagi, ale naukowcy zachęcają do zwiększonej ostrożności.

Naukowcy z Sahlgrenska Academy (Szwecja), we współpracy z Norweskim Instytutem Zdrowia Publicznego, przeanalizowali informacje na temat 50 943 kobiet w ciąży, w jednym z największych na świecie badań zdrowia kobiet w ciąży, „Norwegian Mother and Child Cohort Study (MoBa).” Wyniki pokazują, że dzieci urodzone przez matki, które spożywały kofeinę w czasie ciąży, są bardziej narażone na nadwagę w wieku przedszkolnym i szkolnym. Dzieci obserwowano do ukończenia ośmiu lat. Nadwaga w dzieciństwie była wcześniej powiązana ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu II w późniejszym życiu.

Na przykład, w wieku pięciu lat, odsetek dzieci z nadwagą lub otyłością był o 5% większy w grupie, której matki miały najwyższe spożycie kofeiny w badaniu, w porównaniu do tych, których matki miały najniższe spożycie. Związek pomiędzy spożywaniem kofeiny podczas ciąży a ryzykiem występowania nadmiernej masy ciała u dzieci można również zaobserwować u kobiet, które zastosowały dopuszczalną dawkę kofeiny u kobiet w ciąży. Według National Food Agency w Szwecji kobiety w ciąży nie powinny spożywać więcej niż 300 miligramów kofeiny dziennie, co odpowiada trzem filiżankom kawy lub sześciu kubeczkom czarnej herbaty.

Wyniki obecnego badania są poparte przez co najmniej dwa inne badania; jednak obejmowały one znacznie mniej podmiotów i mniej źródeł kofeiny. Tym razem uwzględniono kawę, herbatę, czekoladę, napoje energetyczne i inne źródła. W krajach skandynawskich głównym źródłem kofeiny jest kawa, podczas gdy kobiety, na przykład w Anglii, otrzymują największą ilość kofeiny z czarnej herbaty. Matki w młodszej grupie wiekowej najwięcej kofeiny spożywają z napojów energetycznych.

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  IARC: Kawa i Mate nie powodują raka (chyba, że są bardzo gorące)

Wcześniejsze badania na zwierzętach, w których zarodki były narażone na działanie kofeiny w łonie matki, również wskazywały na nadmierny wzrost i chorobę kardiometaboliczną u potomstwa.

Źródło: Eleni Papadopoulou, Jérémie Botton, Anne-Lise Brantsæter, Margaretha Haugen, Jan Alexander, Helle Margrete Meltzer, Jonas Bacelis, Anders Elfvin, Bo Jacobsson, Verena Sengpiel. Maternal caffeine intake during pregnancy and childhood growth and overweight: results from a large Norwegian prospective observational cohort study. BMJ Open, 2018; 8 (3)

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka, obecnie kontynuuje naukę na studiach magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Yes No