Terapia IBD: rola truskawek w diecie

5/5 (1)

Nieswoiste choroby zapalne jelit to grupa idiopatycznych schorzeń przewodu pokarmowego, takich jak: wrzodziejące zapalenie jelita grubego (colitis ulcerosa – CU), choroba Leśniowskiego-Crohna (Crohn’s disease – CD) i mikroskopowe zapalenie jelita grubego (colitis microscopica).

truskawki terapia ibd
dmpalino / 123RF

Terapia IBD

Nieswoiste choroby zapalne jelit charakteryzują się przewlekle trwającym stanem zapalnym wywołanym niewłaściwą rekcją immunologiczną. Leczenie może obejmować leki i zabiegi chirurgiczne.

Jednak najnowsze doniesienia naukowców informują, że prosta interwencja dietetyczna może złagodzić zapalenie okrężnicy i poprawić stan zdrowia chorujących na IBD. Jest to spożywanie około ¾ szklanki truskawek dziennie. Zespół badawczy przedstawił swoje wyniki podczas 256. National Meeting & Exposition of the American Chemical Society (ACS).

Według badaczy siedzący tryb życia i nawyki żywieniowe wielu ludzi – dieta wysokotłuszczowa, o wysokiej zawartości tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, ale o niskiej podaży błonnika – mogą sprzyjać zapaleniu okrężnicy i zwiększać występowania ryzyko IBD.

Osoby z IBD mają również wyższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Badanie

Spożycie owoców i warzyw wiąże się z obniżonym ryzykiem zachorowania na IBD. Aby ustanowić skuteczne i praktyczne podejście do zmniejszania ryzyka zapalenia okrężnicy u pacjentów z IBD oraz w populacji ogólnej, zespół naukowców z University of Massachusetts Amherst (USA) skoncentrował się na truskawkach ze względu na ich powszechne spożycie.

Według badaczy większość wcześniejszych raportów odnosiła się do oddziaływania oczyszczonych związków i ekstraktów z truskawek. Jednak podczas analizy tylko oczyszczonych związków i ekstraktów, można nie uwzględnić wielu innych ważnych składników, takich jak błonnik pokarmowy i związane z nim związki fenolowe, których nie można wyekstrahować rozpuszczalnikami.

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Truskawki - Właściwości

Istotna jest analiza całych owoców także dlatego, że w ludzie jedzą głównie truskawki, a nie wyciągi z nich.

W swoim eksperymencie naukowcy wykorzystali cztery grupy myszy – grupę zdrowych myszy karmionych regularną dietą oraz trzy grupy myszy z IBD karmionych dietą z dodatkiem 5%- lub 2,5%-owego proszku całych truskawek. Próbowano podawać myszom takie dawki owoców, które byłyby zgodne z tym, co mógłby spożyć człowiek.

Wyniki

Naukowcy odkryli, że konsumowanie przez ludzi całych truskawek w dawce odpowiadającej zaledwie 3/4 szklanki truskawek dziennie istotnie tłumiło objawy, takie jak utrata masy ciała i krwawa biegunka u myszy z IBD. Terapia z wykorzystaniem truskawek również zmniejszyła odpowiedzi zapalne w tkance okrężnicy myszy.

Zmniejszenie stanu zapalnego nie było jednak jedyną korzyścią. Zapalenie okrężnicy niekorzystnie wpływa na skład mikroflory w jelitach. W przypadku IBD ilość szkodliwych bakterii wzrasta, a poziom korzystnych bakterii zmniejszał się w okrężnicy. Po leczeniu dietetycznym z użyciem całych truskawek naukowcy zaobserwowali odwrócenie tej niezdrowej kompozycji mikrobiotycznej u myszy IBD. Zwiększała się liczebność bakterii z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium, a obniżała tych z rodzajów Akkermansia i Dorea.

Zespół uzyskał również dane eksperymentalne, które wskazywały, że truskawki mogą wpływać na nieprawidłowe szlaki metaboliczne u myszy IBD, co z kolei może prowadzić do zmniejszenia obserwowanego zapalenia okrężnicy.

Następnie zespół spróbuje zweryfikować swoje odkrycia u pacjentów z IBD. Spożywanie ¾ filiżanki truskawek dziennie może być korzystne dla tych, którzy chcą poprawić zdrowie swoich jelit.

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Dieta w nieswoistych stanach zapalnych jelit

Podsumowanie

Badacze radzą jednak pacjentom, aby skonsultowali się ze specjalistą przed zmianą diety. Sugerują także unikanie tego rodzaju interwencji żywieniowych w przypadku uczulenia na truskawki.

Źródło: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180820085219.htm

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka, obecnie kontynuuje naukę na studiach magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.