fbpx

Terapia IBD: rola truskawek w diecie

5/5 (1)

Nieswoiste choroby zapalne jelit to grupa idiopatycznych schorzeń przewodu pokarmowego, takich jak: wrzodziejące zapalenie jelita grubego (colitis ulcerosa – CU), choroba Leśniowskiego-Crohna (Crohn’s disease – CD) i mikroskopowe zapalenie jelita grubego (colitis microscopica).

truskawki terapia ibd
dmpalino / 123RF

Terapia IBD

Nieswoiste choroby zapalne jelit charakteryzują się przewlekle trwającym stanem zapalnym wywołanym niewłaściwą rekcją immunologiczną. Leczenie może obejmować leki i zabiegi chirurgiczne.

Jednak najnowsze doniesienia naukowców informują, że prosta interwencja dietetyczna może złagodzić zapalenie okrężnicy i poprawić stan zdrowia chorujących na IBD. Jest to spożywanie około ¾ szklanki truskawek dziennie. Zespół badawczy przedstawił swoje wyniki podczas 256. National Meeting & Exposition of the American Chemical Society (ACS).

Według badaczy siedzący tryb życia i nawyki żywieniowe wielu ludzi – dieta wysokotłuszczowa, o wysokiej zawartości tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, ale o niskiej podaży błonnika – mogą sprzyjać zapaleniu okrężnicy i zwiększać występowania ryzyko IBD.

Osoby z IBD mają również wyższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Badanie

Spożycie owoców i warzyw wiąże się z obniżonym ryzykiem zachorowania na IBD. Aby ustanowić skuteczne i praktyczne podejście do zmniejszania ryzyka zapalenia okrężnicy u pacjentów z IBD oraz w populacji ogólnej, zespół naukowców z University of Massachusetts Amherst (USA) skoncentrował się na truskawkach ze względu na ich powszechne spożycie.

Według badaczy większość wcześniejszych raportów odnosiła się do oddziaływania oczyszczonych związków i ekstraktów z truskawek. Jednak podczas analizy tylko oczyszczonych związków i ekstraktów, można nie uwzględnić wielu innych ważnych składników, takich jak błonnik pokarmowy i związane z nim związki fenolowe, których nie można wyekstrahować rozpuszczalnikami.

Istotna jest analiza całych owoców także dlatego, że w ludzie jedzą głównie truskawki, a nie wyciągi z nich.

W swoim eksperymencie naukowcy wykorzystali cztery grupy myszy – grupę zdrowych myszy karmionych regularną dietą oraz trzy grupy myszy z IBD karmionych dietą z dodatkiem 5%- lub 2,5%-owego proszku całych truskawek. Próbowano podawać myszom takie dawki owoców, które byłyby zgodne z tym, co mógłby spożyć człowiek.

Wyniki

Naukowcy odkryli, że konsumowanie przez ludzi całych truskawek w dawce odpowiadającej zaledwie 3/4 szklanki truskawek dziennie istotnie tłumiło objawy, takie jak utrata masy ciała i krwawa biegunka u myszy z IBD. Terapia z wykorzystaniem truskawek również zmniejszyła odpowiedzi zapalne w tkance okrężnicy myszy.

Zmniejszenie stanu zapalnego nie było jednak jedyną korzyścią. Zapalenie okrężnicy niekorzystnie wpływa na skład mikroflory w jelitach. W przypadku IBD ilość szkodliwych bakterii wzrasta, a poziom korzystnych bakterii zmniejszał się w okrężnicy. Po leczeniu dietetycznym z użyciem całych truskawek naukowcy zaobserwowali odwrócenie tej niezdrowej kompozycji mikrobiotycznej u myszy IBD. Zwiększała się liczebność bakterii z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium, a obniżała tych z rodzajów Akkermansia i Dorea.

Zespół uzyskał również dane eksperymentalne, które wskazywały, że truskawki mogą wpływać na nieprawidłowe szlaki metaboliczne u myszy IBD, co z kolei może prowadzić do zmniejszenia obserwowanego zapalenia okrężnicy.

Następnie zespół spróbuje zweryfikować swoje odkrycia u pacjentów z IBD. Spożywanie ¾ filiżanki truskawek dziennie może być korzystne dla tych, którzy chcą poprawić zdrowie swoich jelit.

Podsumowanie

Badacze radzą jednak pacjentom, aby skonsultowali się ze specjalistą przed zmianą diety. Sugerują także unikanie tego rodzaju interwencji żywieniowych w przypadku uczulenia na truskawki.

Źródło: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180820085219.htm

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.