Witaminy na odporność

witaminyZa oknami coraz chłodniej, coraz ciężej jest uchronić się przed przeziębieniem gdy wieje lodowaty wiatr i pojawiają się pierwsze oznaki zimy. Na pomoc może przyjść odpowiednie jedzenie, które chociaż nie uchroni w 100% przed napadami zimy, to wesprze organizm w zwiększeniu odporności przed szeregiem infekcji. Oto trzy kluczowe witaminy dla zachowania wysokiej odporności.

Witamina C dla odporności

O roli witaminy C w zwiększeniu odporności organizmu wie niemal każdy. Odgrywa istotną rolę w produkcji białych krwinek, chroniących organizm. Ta witamina tak często spotykana w cytrusach, których pod dostatkiem w zimę – świetnie działa jako prewencyjna broń w ochronie przed chorobami oraz wspomaga budowę przeciwciał. Zobacz: gdzie jest najwięcej witaminy C.

(A)ntychorobowo

Witamina A jest niezastąpiona w regulacji układu odpornościowego, produkcji . Spożycie jaj, marchewki, kapusty czy szpinaku pomoże zatem w utrzymaniu się z dala od chorób.

Witamina E przeciwko wolnym rodnikom

Antyoksydacyjne działanie witaminy E sprawia, że obok witaminy C oraz A – witamina E jest również nieodłącznym elementem ochrony przed przeziębieniami i innymi infekcjami. Znaleźć ją można między innymi w oleju słonecznikowym, ziarnach słonecznika, migdałach, orzechach i szpinaku.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia