Zapobieganie spadkowi funkcji poznawczych przez odpowiednie żywienie

żywienie funkcje poznawcze

Flawonoidy są związkami bioaktywnymi, naturalnie występującymi w owocach i warzywach. Nadają roślinom barwę i cechują się działaniem prozdrowotnym. W dużej mierze działanie takie zawdzięczają właściwościom przeciwutleniającym. W niedawno opublikowanym badaniu, pochodzącym z czasopisma medycznego Neurology, wykazano, jak ważna jest obecność flawonoidów w diecie. Szczególnie w związku z ich wpływem na zmniejszenie ryzyka spadku funkcji poznawczych.

Przebieg badania

W badaniu wzięło udział 27 842 mężczyzn o średniej wieku 51 lat i 49 493 kobiety o średniej wieku 48 lat. Średnia wieku odnosi się do czasu, kiedy rozpoczęto badanie. W trakcie 20 lat obserwacji ludzie wypełniali kilka kwestionariuszy dotyczących tego, jak często jedli różne produkty, również te zawierające flawonoidy. Poziom spożycia tych związków obliczono poprzez pomnożenie ich zawartości w każdym produkcie przez częstotliwość spożycia danego produktu.

Uczestnicy badania oceniali także swoje zdolności poznawcze. Odpowiadali w tym celu na pytania typu: „Czy masz więcej problemów niż zwykle z pamiętaniem ostatnich wydarzeń?” lub „Czy masz więcej problemów niż zwykle z zapamiętaniem krótkiej listy przedmiotów?”. Taka ocena miała na celu wychwycić wczesne problemy z pamięcią.

papryki flawonoidy
rh2010 / 123RF

Wyniki

Grupa badanych o najwyższej dziennej zawartości flawonoidów w diecie spożywała ich około 600 mg. Z kolei u osób należących do grupy badanych z najniższym wynikiem spożycia, zawartość flawonoidów w diecie wynosiła zaledwie 150 mg na dzień. Po uwzględnieniu czynników, takich jak wiek i całkowite spożycie kilokalorii w ciągu dnia, u osób, które spożywały więcej flawonoidów, zauważono mniejsze ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych.

Które flawonoidy są najlepsze?

Badacze przyjrzeli się również poszczególnym flawonoidom. Okazuje się, że flawony, zawarte m.in. w żółtych lub pomarańczowych owocach i warzywach, miały najsilniejsze właściwości ochronne. Zmniejszały ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych nawet o 38%, co jest równoznaczne z byciem młodszym od trzech do czterech lat.

Flawony znaleźć możemy w papryce, gdzie ich zawartość wynosi około 5 mg na 100 gram produktu. Kolejnymi wyróżniającymi się flawonoidami są antocyjany. Spożycie antocyjanów wiązało się z 24% zmniejszonym ryzykiem pogorszenia funkcji poznawczych. Antocyjany są zawarte m.in. w jagodach, jeżynach lub wiśniach. Przykładowo, jagody cechują się zawartością antocyjanów na poziomie 164 mg w 100 gramach produktu.

Zobacz również
katechiny

Podsumowanie

Jak widać, spożycie flawonoidów przynosi duże korzyści. Przedstawione w artykule działanie przeciwutleniające nie jest jednak ich jedynym działaniem prozdrowotnym. Flawonoidy charakteryzują się także właściwościami przeciwzapalnymi oraz mogą pomagać usuwać toksyny z organizmu. Ze względu na korzyści, jakie niesie za sobą spożywanie flawonoidów, powinny występować w naszej diecie w jak największych ilościach. Między innymi dlatego zaleca się spożywanie dużych ilości warzyw i owoców każdego dnia.

Na podstawie:

American Academy of Neurology. (2021, July 29). Adding color to your plate may lower risk of cognitive decline. ScienceDaily. Retrieved  August 1, 2021