Europejczykom brakuje witamin i minerałów

jedzenieDo takiego wniosku zawartego w tytule tego artykułu doszli badacze, którzy sprawdzili co jedzą nacje europejskie. W ramach badania pod lupę wzięto osiem krajów Europy – w tym również Polskę. Oprócz naszego kraju wzięto pod uwagę również Belgię, Danię, Francję, Hiszpanię, Holandię, Niemcy i Wielką Brytanię.

Jakich minerałów i witamin brakuje nam najbardziej?

Wyniki badania przedstawiono w British Journal of Nutrition w artykule “Mapping low intake of micronutrients across Europe“. Jak się okazuje nawet uznawanej dotychczas za zdrową kuchni śródziemnomorskiej naleciałości współczesnej mody kulinarnej już nie oszczędzają i także na południu Europy minerałów i witamin brakuje (przypadek Hiszpanii).

Według badań spośród witamin tymi, których brak szczególnie doskwiera Europejczykom jest witamina D, witaminy z grupy B – B1, B2 oraz B6. Listę tę uzupełniają minerały takie jak kwas foliowy, wapń oraz żelazo. Badacze zaobserwowali widoczne różnice w poszczególnych grupach wiekowych.

Badanie było unikalne jeśli chodzi o tak szeroki zasięg porównania niedoborów witamin i minerałów na obszarze wielu krajów europejskich.

Więcej na ten temat na: journals.cambridge.org

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia