Warzywa. Wszystkie warzywa od A do Z wraz z obrazami!

Prawidłowa podaż warzyw jest kluczowa dla zachowania zdrowia. Są one niezwykle ważne, jeśli chodzi o dostarczenie składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia i poprawnego funkcjonowania organizmu. Warzywa zapewniają nam dostęp do dużej ilości błonnika pokarmowego oraz witamin, zarówno rozpuszczalnych w wodzie, jak i w tłuszczach. Zaopatrują nasz organizm w antyoksydanty i składniki mineralne, m. in. potas, który pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Ze względu na korzyści, jakie niesie za sobą jedzenie warzyw, powinniśmy spożywać je w ilości od trzech do pięciu porcji w ciągu dnia, gdzie za jedną porcję uznaje się jedną szklankę surowych lub ugotowanych warzyw.

Na tej stronie znajdziesz katalog wszystkich owoców opisanych na dietetycy.org.pl w kolejności alfabetycznej:

Warzywa na AWarzywa na BWarzywa na CWarzywa na DWarzywa na E
Warzywa na FWarzywa na GWarzywa na HWarzywa na IWarzywa na J
Warzywa na KWarzywa na LWarzywa na ŁWarzywa na MWarzywa na N
Warzywa na OWarzywa na PWarzywa na RWarzywa na SWarzywa na Ś
Warzywa na TWarzywa na UWarzywa na WWarzywa na ZWarzywa na Ż

Warzywa na A

Aloes

Aloes jest zieloną rośliną, której liście wytwarzają gorzki sok o żółtej bądź brązowej barwie. Miąższ zawarty w liściach składa się niemal w całości z wody, natomiast w jego skład wchodzą także składniki odżywcze, takie jak witaminy z grupy B, witamina C, związki fenolowe czy składniki mineralne. Dowiedz się więcej z artykułu „Aloes – właściwości prozdrowotne | poznaj właściwości aloesu” Marty Kraśnickiej.

aloes
subbotina / 123RF

Warzywa na B

Bakłażan

Bakłażan jest warzywem zawierającym małe ilości witamin czy składników mineralnych. W swoim składzie posiada flawonoidy, które mają działanie antyoksydacyjne. To fioletowe warzywo jest produktem niskokalorycznym mającym mdły smak. Dowiedz się o nim więcej z artykułu Sylwii Stanclik „Bakłażan – właściwości”.

bakłażan
serezniy / 123RF

Bataty

Bataty w zależności od rodzaju mogą być słodkie lub gorzkie, z czego te drugie są trujące ze względu na zawarte w nich substancje. Warzywa te są koloru pomarańczowego. Posiadają duże ilości witaminy A. Oprócz tego mają bogatą zawartość witamin i składników mineralnych oraz są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. O batatach dowiecie się z artykułu „Bataty – właściwości” Sylwii Stanclik.

bataty
© Brent Hofacker / 123RF

Botwina

Botwina (Beta Vulgaris L.) to roślina kojarząca się głównie z chłodnikiem czy zupą, zwaną botwinką. A ma jeszcze tyle do zaoferowania! Poznacie ją z artykułu Edyty Kowalskiej.

botwina
rosinka79 / 123RF

Bób

Bób cechuje się dużą zawartością błonnika pokarmowego. Jest także dobrym źródłem białka dla wegetarian. Oprócz tego w jego składzie znajdziemy znaczne ilości składników mineralnych, takich jak magnez czy żelazo. Bób występuje w postaci zielonych ziaren. Wszystko, czego potrzebujecie wiedzieć o bobie, dowiecie się z artykułu dr Justyny Bylinowskiej „Bób – właściwości, wpływ na zdrowie, jak zrobić bób mistrzowski sposób?”.

bób

Brokuł

Brokuł kształtem przypomina małe, zielone drzewko. W swoim składzie zawiera duże ilości błonnika pokarmowego. Jest również dobrym źródłem witamin A i C. Oprócz tego posiada wiele składników mineralnych, w tym znaczne ilości potasu. O brokule pisze Katarzyna Fidor w artykule „Brokuł – „zielone drzewko” na zdrowie”.

brokuły rak
© Brent Hofacker / Shutterstock

Brukiew

Karpiel, bo tak inaczej nazywamy brukiew, możemy spożywać na surowo lub wykorzystać ją do przygotowywania różnych potraw. Najczęściej spotkamy ją w zupach, surówkach albo jako purée. Szczegóły w artykule Agnieszki Durlik.

brukiew

Brukselki

Brukselka nie jest częstym gościem w naszej kuchni. Nie znalazła ona wystarczającej popularności wśród ogrodników. Poza tym wiele osób odrzuca ją ze względu na jej smak. Dlaczego warto jednak ją jeść, dowiecie się z artykułu Kseniyi Stupakovej.

brukselki

Burak

Ze względu na zawarte w burakach naturalne barwniki, mogą one mieć barwę białą, czerwoną, pomarańczową czy żółtą. Z tego samego względu zawierają wiele substancji o właściwościach przeciwutleniających. Oprócz tego są źródłem witamin z grupy B, a także składników mineralnych, takich jak potas i magnez. O burakach pisze Anna Staniów w artykule „Burak zwyczajny, czyli bomba zdrowotna na wyciągnięcie ręki”.

burak sport
danifoto / 123RF

Burak ćwikłowy

Burak ćwikłowy wciąż cieszy się w Polsce dużą popularnością. Po marchwi jest najczęściej uprawianym warzywem korzeniowym. Jego roczne spożycie wynosi 12–14 kg w przeliczeniu na jednego mieszkańca. Zapraszamy do lektury artykułu Weroniki Ratajkiewicz na jego temat.

burak ćwikłowy sok
rubinowadama / 123RF

Warzywa na C

Cebula

W zależności od odmiany możemy wyróżnić wiele rodzajów cebuli różniących się kolorem, od białych po fioletowe. Zawierają w swoim składzie duże ilości antyoksydantów, którym zawdzięczają właściwości zdrowotne. Ponadto posiadają witaminy z grupy B oraz pewne ilości składników mineralnych. O cebuli przeczytacie w artykule „Cebula – właściwości”.

cebula
magone / 123RF

Chili

To ostra odmiana papryki. Chili pochodzi z Meksyku i jest jedną z najostrzejszych przypraw świata [1]. Określa się, że odmian papryczki chili jest około czterech tysięcy. Więcej na jej temat w artykule Anny Trzepizur.

papryka chili

Ciecierzyca

Ciecierzyca jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych. Zawiera kwas foliowy, witaminy A, E oraz C, a także składniki mineralne. Cechuje się również znaczną zawartością błonnika pokarmowego. Ciecierzyca występuje w postaci nasion o barwie białożółtawej, czerwonawej, a nawet brunatnej. O ciecierzycy przeczytacie w artykule „Ciecierzyca a cieciorka. Problem lingwistyczno-dietetyczny” autorstwa Ilony Płazowskiej.

ciecierzyca
tobi / 123RF

Cukinia

Cukinia jest warzywem o zielonym kolorze i charakteryzuje się kształtem podobnym do ogórka. Jest bogatym źródłem potasu, magnezu, żelaza, a także witamin A, C oraz K1. W swoim składzie zawiera też beta-karoten. Cukinia jest produktem niskokalorycznym. Poznaj bliżej cukinię w artykule „Cukinia – właściwości i wartości odżywcze” Marty Rymer.

cukinia
Alicja Neumiler / 123RF

Czosnek

Czosnek może mieć różne kolory, np. biały, jasnoróżowy czy fioletowy, a nawet czarny. Posiada ostry i piekący smak. Warzywo to wyróżnia się swoimi właściwościami prozdrowotnymi, ze względu na zawarte w nim związki, takie jak związki siarkowe, flawonoidy, witaminy B1, B2, PP  i składniki mineralne, np. mangan. O prozdrowotnym działaniu czosnku dowiesz się z artykułu dr Justyny Bylinowskiej „Czosnek. 9 sprawdzonych naukowo korzyści zdrowotnych oraz kilka niekulinarnych”.

czosnek
© Pop Nukoonrat / 123RF

Czosnek niedźwiedzi

Dziki brat czosnku, czyli czosnek niedźwiedzi również znany jest ze swoich zdrowotnych właściwości. Dowiecie się o nich więcej z artykułu Karoliny Sobczak „Czosnek niedźwiedzi”.

czosnek niedźwiedzi
Icrms / 123RF

Warzywa na D

Dynia

Dynia jest warzywem niskokalorycznym. W swoim składzie zawiera duże ilości składników mineralnych, takich jak potas. Zawiera również znaczną ilość antyoksydantów, np. witaminy E. Dynia przyjmuje kolor pomarańczowy i charakteryzuje się wielkością, ponieważ może urosnąć do wielkich rozmiarów. Poznaj ją bliżej w artykule Anny Pietrzak „Dynia właściwości i zastosowanie – Poznaj właściwości dyni”.

dynia właściwości
pixabay, cc0

Dynia piżmowa

Dynia piżmowa kształtem przypomina dzwon. Skórka ma kolor żółty lub pomarańczowy, natomiast miąższ znajdujący się w środku jest żółty. Warzywo to jest bogate w witaminę A i karotenoidy. Ponadto cechuje się dużą zawartością błonnika i składników mineralnych, np. potasu. Dowiedz się o niej więcej z artykułu Marty Zatyki „Dynia piżmowa. Właściwości, uprawa i wartości odżywcze”.

dynia piżmowa
ttatty / 123RF

Dynia hokkaido

Dynia hokkaido charakteryzuje się intensywnie pomarańczową barwą oraz słodkim, lekko orzechowym smakiem. Jest bogatym źródłem witaminy A. Zawiera także duże ilości witaminy C oraz składników mineralnych, takich jak potas, żelazo czy wapń. Poznaj zalety tej odmiany w artykule „Dynia hokkaido”.

dynia hokkaido
Nedim Barjamovic / 123RF

Warzywa na E

Warzywa na F

Fasola Mung

Fasola Mung występuje pod postacią zielonych kulek. Ma delikatny, słodkawy, lekko orzechowy smak. Jest dobrym źródłem błonnika, witaminy B9 oraz składników mineralnych, takich jak żelazo, mangan czy magnez. Ponadto stanowi bogate źródło łatwo przyswajalnego białka. Dowiedz się więcej z artykułu Natalii Plewy „Fasola mung”.

fasola mung naczynie
© PitchyPix / shutterstock

Fenkuł

Czyli inaczej koper włoski! Ma lekko anyżkowy smak, a jego korzeń, który zawiera najwięcej składników odżywczych, ma żółtobiałą barwę i obły kształt. Dominika Kaliszewska przybliża go w artykule „Koper włoski – fenkuł. Właściwości i wartości odżywcze”.

koper włoski
Sergejs Belovs / 123RF

Warzywa na G

Groch

W grochu możemy znaleźć wiele składników odżywczych, są to m. in. witaminy A, C, K i E, a także składniki mineralne, np. potas, magnez, fosfor. Warzywo to zawiera znaczne ilości błonnika pokarmowego i jest bardzo dobrym źródłem białka. Groch występuje w postaci strąków z małymi, zielonymi kulkami. O grochu pisze Aneta Drażba w artykule „Groch właściwości”.

groch właściwości
Cseh Ioan / 123RF

Warzywa na J

Jarmuż

Jarmuż zawiera znaczne ilości polifenoli. Oprócz tego, w swoim składzie posiada dużo wapnia, magnezu czy potasu. Ponadto jest dobrym źródłem witaminy K oraz C. Jarmuż wygląda podobnie do innych warzyw kapustnych. Jeśli chodzi o smak, możemy wyczuć lekką gorycz oraz lekką pikantność. O zaletach jarmużu pisze szerzej Mateusz Grabda w artykule „Jarmuż – właściwości potwierdzone naukowo | Przedstawiamy Jarmuż”.

sirtuiny jarmuż
© funandrejss / 123RF

Jicama

Kłębian kątowaty (Pachyrhizus erosus) jest krzewem i należy do roślin z rodziny bobowatych. Inaczej nazywany jest jicama. Wykorzystuje się tylko bulwę rośliny, która może ważyć nawet ponad 10 kg. Poznaj tę roślinę bliżej w artykule Dominiki Klimek.

macmackyky / 123RF

Juta kolorowa

Juta kolorowa to warzywo liściaste uprawiane w tropikalnych i subtropikalnych regionach świata. Należy do rodziny ślazowatych. W Polsce jest mało znana, a szkoda. Zapraszamy do jej poznania w artykule Natalii Rankiewicz-Kopickiej.

Corchorus olitorius

Warzywa na K

Kalarepa

W zależności od odmiany kalarepa może mieć kolor zielony lub fioletowy i jest warzywem o słodkawym smaku. Zawiera znaczne ilości błonnika pokarmowego. Jest również dobrym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. O kalarepie pisze dr Justyna Bylinowska w artykule „Kalarepa – właściwości i wartości odżywcze”.

kalarepa
pixabay, cc0

Kapusta czerwona

Kapusta czerwona posiada czerwonofioletowy kolor, który zawdzięcza obecności substancji o antyoksydacyjnym działaniu – antocyjanów. Warzywo to jest źródłem witaminy C i A oraz składników mineralnych, takich jak potas, wapń czy fosfor. Dowiedz się więcej z artykułu Sylwii Stanclik „Czerwona kapusta – właściwości”.

czerwona kapusta
yelenayemchuk / 123RF

Karczoch

Karczoch to jedno z najstarszych warzyw o zbadanych prozdrowotnych właściwościach, stosowanych w kuchni i ziołolecznictwie już od starożytności. Poznacie go bliżej w artykule Edyty Kowalskiej.

karczoch

Karpiel

Karpiel, bo tak inaczej nazywamy brukiew, możemy spożywać na surowo lub wykorzystać ją do przygotowywania różnych potraw. Najczęściej spotkamy ją w zupach, surówkach albo jako purée. Szczegóły w artykule Agnieszki Durlik.

brukiew

Kłębian kątowaty

Kłębian kątowaty (Pachyrhizus erosus) jest krzewem i należy do roślin z rodziny bobowatych. Inaczej nazywany jest jicama. Wykorzystuje się tylko bulwę rośliny, która może ważyć nawet ponad 10 kg. Poznaj tę roślinę bliżej w artykule Dominiki Klimek.

Koper włoski

Koper włoski jest bogatym źródłem składników mineralnych i witamin. W jego składzie możemy wyróżnić duże ilości potasu, witaminy A, K oraz innych składników odżywczych. Koper włoski ma lekko anyżkowy smak, a jego korzeń, który zawiera najwięcej składników odżywczych, ma żółtobiałą barwę i obły kształt. Dominika Kaliszewska przybliża go w artykule „Koper włoski – fenkuł. Właściwości i wartości odżywcze”.

koper włoski
Sergejs Belovs / 123RF

Koperek (koper ogrodowy)

Koper ogrodowy (Anethum graveolens) jest bardzo popularny w polskiej kuchni. Często używa się go jako dodatku do sosów, ziemniaków, a także jako składnik do kiszenia ogórków. Poznaj go bliżej w artykule Natalii Wieczorek.

koperek

Kukurydza

Kukurydza występuje w postaci ziaren znajdujących się na kolbie. Wspomniane ziarna mają żółty kolor, który zawdzięczają zawartym w nich flawonoidom. Warzywo to cechują się znaczną zawartością składników mineralnych, takich jak potas, fosfor czy magnez. W swoim składzie posiada również duże ilości karotenoidów, np. luteiny i zeaksantyny. Kukurydzę poznasz bliżej w artykule Aleksandry Kaproń „Kukurydza. 6 właściwości prozdrowotnych zboża innego niż wszystkie”.

kukurydza
5econd / 123RF

Warzywa na M

Maniok

Maniok to krzew uprawiany na obszarach tropikalnych i subtropikalnych. Pochodzi z Ameryki Południowej, najczęściej występuje w Brazylii. Uprawia się go przede wszystkim w Afryce, Azji i Ameryce. Szczegóły o roślinie w artykule Joanny Żochowskiej.

maniok

Marchew

Marchew w zależności od rodzaju karotenoidów w niej zawartych może występować w kolorze pomarańczowym, żółtym, czerwonym, a nawet fioletowym. Warzywo to jest bogatym źródłem witaminy A. Zawiera również błonnik pokarmowy i składniki mineralne. W składzie marchewki znajdziemy też znaczne ilości beta-karotenu. Martyna Tomala przybliża to warzywo w artykule „Marchew. Dlaczego powinna częściej gościć na twoim talerzu”.

marchew
Oleg Dudko / 123RF

Warzywa na O

Ogórki

Nie mamy wątpliwości, że ogórek to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Odmian ogórka jest wiele. Możemy je podzielić na przykład według przeznaczenia bądź sposobu uprawy. Więcej o nim w artykule Agnieszki Gąsiorowskiej.

ogórki

Okra

Okra (inaczej piżmian jadalny) to roślina znana od wieków. Jej zastosowanie jest niezwykle szerokie. Wykorzystywana jest w kuchni jako niebanalny dodatek do dań. Więcej na jej temat w artykule Klaudii Kuczyńskiej.

okra

Warzywa na P

Papryka

Papryka występuje w różnych kolorach: czerwonym, żółtym, zielonym, białym oraz fioletowym. Jeśli chodzi o smak, jest ostra, jednak stopień ostrości zależy od rodzaju warzywa. Papryka jest bogatym źródłem witaminy A, C oraz składników mineralnych, np. potasu. Paprykę poznasz bliżej z artykułu dr Justyny Bylinowskiej „Papryka – zdrowie w setkach odmian i kolorów”.

czerwona papryka
Ignatov Andrei / 123RF

Pasternak

Pasternak wyglądem przypomina pietruszkę, natomiast w smaku jest od niej delikatniejszy, może smakować podobnie do marchewki. Warzywo to jest bogatym źródłem folianów oraz witamin C i E, a także witamin z grupy B. Zawiera również składniki mineralne, takie jak magnez, fosfor czy cynk. O pasternaku pisze Olga Pazio w artykule „Pasternak. Superfood czy raczej figa z makiem pasternakiem?”.

pasternak
jirkaejc / 123RF

Pomidory

Ze względu na występowanie różnych odmian pomidorów, mogą one przybierać kolor czerwony, żółty, pomarańczowy, zielony, a nawet brązowy. Owoce te są niskoenergetyczne, ponieważ zawierają duże ilości wody. Ponadto posiadają wiele składników odżywczych, takich jak witamina C, K1, składniki mineralne oraz przeciwutleniacze, np. likopen czy beta-karoten. Dowiedz się więcej o nich z artykułu dr Justyny Bylinowskiej „Pomidory – wszystko co musisz o nich wiedzieć”.

pomidory kuchnia
Marina Pissarova / 123RF

Por

Por jest warzywem niskoenergetycznym. Zawiera duże ilości błonnika pokarmowego. W jego składzie znajdziemy również witaminy A, C oraz witaminy z grupy B, a także składniki mineralne, takie jak wapń, fosfor, potas. Por ma podłużny kształt i lekko ostry smak. Natalia Bujok przybliża to warzywo w artykule „Por – właściwości zdrowotne. Dlaczego warto włączyć do diety por?”.

por
Andrew Perris / 123RF

Pietruszka

Pietruszka jest warzywem o podłużnym kształcie, przypominającym marchewkę. Ma natomiast biały kolor. Jest bogatym źródłem witaminy C. W swoim składzie zawiera również duże ilości składników mineralnych, np. potasu oraz prowitaminę A i kwas foliowy. Dowiedz się o niej więcej z artykułu „Pasternak a pietruszka”. O natce pietruszki zaś z artykułu Anety Drażby „Natka pietruszki – właściwości”. O korzeniu zaś z artykułu Weroniki Szymanowskiej.

pasternak a pietruszka
© encierro / Shutterstock

Warzywa na R

Rabarbar

Rabarbar jest warzywem niskoenergetycznym. Zawiera znaczne ilości błonnika pokarmowego. Ponadto cechuje się dużą zawartością witamin i składników mineralnych. W swoim składzie zawiera m.in. witaminę A, kwas foliowy, potas czy magnez. Ogonki liściowe rabarbaru mogą mieć barwę czerwoną, zieloną lub różową. Warzywo to ma kwaskowaty smak, który zawdzięcza obecności kwasu cytrynowego. Alicja Wujkowska przybliża go w artykule „Rabarbar. Właściwości zdrowotne i zastosowanie kulinarne”.

rabarbar
Nadezhda Neserova / 123RF

Rukiew wodna

Rukiew wodna (Nasturtium officinale) jest rośliną z rodziny kapustowatych, jak brokuły, jarmuż, kapusta, kalafior i rzodkiewki. Więcej o jej szczególnych właściwościach w artykule Anny Dmowskiej.

rukiew wodna

Rukola

Rukola występuje w postaci liści o lekko korzennym, pikantnym smaku. W swoim składzie zawiera znaczne ilości witaminy K oraz A. Jest też dobrym źródłem składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, potas, żelazo czy mangan. Przybliżamy rukolę w artykule „Rukola właściwości – jak rukola wpływa na nasze zdrowie?”.

rukola właściwości
© Yana Gavoronskaya / 123RF

Rzodkiewka

W zależności od odmiany, rzodkiewki mogą mieć barwę czerwoną, żółtą, białą, a nawet czarną. Posiadają lekko pikantny smak. Warzywa te cechuje duża zawartość antyoksydantów. Ponadto są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Przeczytaj artykuł Izabeli Dżaluk „Rzodkiewka – co warto o niej wiedzieć?”, aby poznać ją bliżej.

rzodkiewka
© Aneta Haurylik / 123RF

Rzepa

Chyba każdy z nas zna wierszyk Juliana Tuwima zatytułowany „Rzepka”. I właśnie dziś będą Państwo mieli okazję dowiedzieć się wielu ciekawych informacji o tym niedocenianym warzywie. O rzepie przeczytacie w artykule Aleksandry Pawliszyn.

rzepa

Rzepa czarna

Rzepa czarna to w rzeczywistości czarna rzodkiew. Zawiera składniki mineralne, np. potas i witaminy, np. witaminę C. Ponadto w warzywie tym znaleźć możemy substancje bakteriobójcze i związki siarkowe. Przybliża ją Żaneta Zielonka w artykule „Czarna rzepa – właściwości”.

czarna rzepa
Daniel Vincek / 123RF

Warzywa na S

Sałata

Sałata występuje w postaci liści i w zależności od odmiany może mieć kolor zielony lub czerwono-bordowy. Warzywo to jest bogatym źródłem cennych składników odżywczych. W swoim składzie zawiera antyoksydanty, takie jak witamina C czy E lub beta-karoten. Jest też dobrym źródłem błonnika i składników mineralnych, np. potasu, wapnia czy fosforu. O sałacie pisze dr Justyna Bylinowska w artykule „Sałata – o warzywie i jego zastosowaniu”.

sałata
© Ekaterina Kondratova / Shutterstock

Seler korzeniowy

Seler korzeniowy to popularne warzywo w naszym kraju. Jadąc przez Polskę, można spotkać wiele pól właśnie z uprawą tego warzywa. Więcej o nim w artykule Marty Boroń.

seler

Seler naciowy

Seler naciowy jest warzywem niskoenergetycznym. W swoim składzie zawiera duże ilości wapnia i potasu. Oprócz tego cechuje się zawartością folianów i beta-karotenu. Seler naciowy, w zależności od odmiany, może mieć smak zarówno słodki, jak i gorzki. Przeczytaj artykuł Aneta Łabądź „Seler naciowy – dlaczego warto po niego sięgać?”.

seler naciowy łodygi
© Pavlo Kucherov / 123RF

Skorzonera

Skorzonera swoim wyglądem przypomina szparagi o czarnej barwie, podobnie wygląda to, jeśli chodzi o smak. Warzywo to jest bogatym źródłem witamin B1, B2, C oraz E. W swoim składzie zawiera także składniki mineralne, takie jak potas, magnez, fosfor czy żelazo. Kamila Lipiec-Ślecka przybliża to warzywo w artykule „Skorzonera”.

skorzonera
Steffen Zahn, flickr.com, CC BY 2.0

Soczewica czerwona

Soczewica czerwona, jak wskazuje nazwa, ma kolor czerwony oraz delikatny smak. Warzywo to jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Ponadto w swoim składzie zawiera liczne składniki odżywcze, takie jak kwas foliowy, potas czy fosfor. Poznaj ją z artykułu „Soczewica czerwona – właściwości” Sylwii Stanclik.

Soja

Soja jest warzywem, które posiada nasiona bogate w cenne składniki odżywcze. Nasiona soi są dobrym źródłem białka. Ponadto zawierają duże ilości składników mineralnych, takich jak żelazo, mangan, potas czy fosfor. Zawierają w swoim składzie również lecytynę. „Czy soja jest zdrowa?” odpowiada Agata Serwin w dedykowanym artykule.

soja
kps1234 / 123RF

Szalotka

Szalotka i cebula to dwa popularne warzywa występujące w wielu przepisach. Jednak podczas gdy szalotka i cebula mają kilka podobieństw, wiele różni je od siebie. Więcej o niej w artykule Zuzanny Tyńskiej.

szalotka

Szczaw

Ta niskokaloryczna roślina to jednak nie tylko walory smakowe oraz przyjemne skojarzenia. To przede wszystkim bogactwo wielu wartości odżywczych oraz właściwości leczniczych. Szczegóły w artykule Dominiki Bielickiej.

szczaw liście

Szparagi

Szparagi mogą przyjmować barwę białą, zieloną czy fioletową. Warzywa te są bogatym źródłem wielu składników odżywczych. W swoim składzie posiadają kwas foliowy, bet-karoten i witaminy C, E oraz A. Ponadto wyróżnić możemy dużą zawartość składników mineralnych, np. wapnia, fosforu czy potasu. Szparagi zawierają także glutation i inulinę. O szparagach pisze Małgorzata Wilkowska w artykule „Szparagi i ich właściwości zdrowotne”.

szparagi
pixabay, cc0

Szpinak

Szpinak występuje w postaci zielonych liści. W swoim składzie zawiera duże ilości antyoksydantów, takih jak witaminy A, C czy beta-karoten. Warzywo to jest dobrym źródłem witaminy K oraz karotenoidów, np. luteiny i zeaksantyny. Ponadto szpinak zawiera wiele składników mineralnych, takich jak potas, selen, żelazo czy fosfor. Właściwości szpinaku przybliża dr Justyna Bylinowska w artykule „Szpinak Właściwości”.

szpinak
pixabay, cc0

Szczypiorek

Szczypiorek występuje w postaci zielonych, rurkowatych liści o ostrym smaku. Jest bogatym źródłem składników odżywczych. W swoim składzie posiada flawonoidy, kwas foliowy, witaminy, np. A, C, E, B1 i B2. Ponadto cechuje się zawartością składników mineralnych, takich jak potas, magnez, chlor czy wapń. Daria Budych opisuje szczypiorek w artykule „Szczypiorek. Właściwości, wartość odżywcza i uprawa”.

szczypiorek wiązka
tobi / 123RF

Warzywa na T

Topinambur

Topinambur zawiera w swoim składzie wiele składników odżywczych. Jest bogatym źródłem potasu i innych składników mineralnych. Zawiera również pewne ilości witaminy C. Topinambur cechuje się zawartością inuliny. Może mieć barwę żółtą, różową, czerwoną, fioletową czy brązową, natomiast jego miąższ jest biały lub żółtawy. Warzywo to posiada słodki, delikatnie orzechowy smak. Poznaj go bliżej w artykule „Topinambur. Dla tych, którzy myślą, że próbowali wszystkich superfoods” Katarzyny Szafraniec.

topinambur
Diana Taliun / 123RF

Warzywa na Z

Ziemniaki

Ziemniaki w swoim składzie zawierają witaminę C oraz inne witaminy, np. z grupy B. Ponadto są źródłem składników mineralnych, takich jak potas, magnez czy wapń. Warzywa te, w zależności od odmiany, mogą mieć kolor żółty, biały, różowy, a nawet fioletowy. O ziemniakach dowiesz się z artykułu dr Justyny Bylinowskiej „Ziemniaki – zdrowe czy nie?”.

ziemniaki
yelenayemchuk / 123RF