Ryzyko cukrzycy podwaja się wśród spożywających przynajmniej dwa słodzone napoje dziennie

Avatar photo

Wniosek przedstawiony w tytule to rezultat szeroko zakrojonej analizy 2874 dorosłych Szwedów – wyniki zostały opublikowane właśnie w European Journal of Endocrinology. Konkretnie: osoby spożywające przynajmniej 2 porcje 200 ml napojów słodzonych lub sztucznie słodzonych miały 2,4x wyższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 oraz 2x wyższe ryzyko zachorowania na późno występującą cukrzycę typu 1 dorosłych (LADA – latent autoimmune diabetes of adults) w porównaniu do osób, które spożywały ich mniej.

Zespół Josefin Edwall Löfvenborg dodatkowo stwierdził w skrajnych przypadkach – 3,5x wyższe ryzyko LADA oraz 10,5x wyższe ryzyko cukrzycy typu 2, w przypadku, gdy badani spożywali przynajmniej pięć takich napojów dziennie.

Jak wskazują badacze można ten (zaskakujący również dla samych prowadzących analizę) fenomen wytłumaczyć tym, że spożycie słodzonych napojów zwiększa chęć jedzenia innych słodkich przekąsek, co dodatkowo napędza ryzyko cukrzycy. Szeroko stosowane słodziki mogą z drugiej strony zaburzać florę bakteryjną, co przyczyniać się może do nietolerancji glukozy. Innym powodem dla którego napoje sztucznie słodzone też zwiększają ryzyko to kwestia tego, że chętnie sięgają po nie szczególnie osoby z historią nadwagi lub otyłości.

Zobacz również
probiotyki

Źródło: medicalnewstoday.com

© Ann Krivolapova / 123RF