Super żywność, czyli superfoods po polsku [RECENZJA]

5/5 (5)
Tytuł: Super żywność, czyli superfoods po polsku
Autor: Małgorzata Różańska
Rok wydania: 2017
Wydawnictwo: Wydawnictwo M
Ilość stron: 256

Superfoods to nadal gorący temat zarówno wśród dietetyków jak i konsumentów. Panująca moda na dbałość o zdrowie, w tym o prawidłowy sposób żywienia, powoduje duże zainteresowanie niskoprzetworzonymi produktami spożywczymi o dużej wartości odżywczej i prozdrowotnej. Autorka jest dyplomowaną dietetyczką, która nie tylko jako teoretyk ale także praktyk umie wykorzystywać wartościowe produkty w układanych przez siebie planach żywieniowych jak i proponowanych przepisach.

Małgorzata Różańska podkreśla prozdrowotne znaczenie produktów pochodzenia roślinnego stąd w książce znalazły się opisy osiemnastu takich produktów. To co wyróżnia to opracowanie to to, że autorka skupiła się wyłącznie na produktach lokalnych, polskich. Jednym z obecnie wyraźnie zarysowujących się trendów w dietetyce jest promocja produktów sezonowych, lokalnych, niewymagających długotrwałego transportu i przechowywania. Podkreśla się ich wysokie walory odżywcze tych produktów z uwagi na krótką drogę od pola do talerza i zminimalizowanie strat składników odżywczych, wynikających z konieczności długiego przechowywania.

Super żywność, czyli superfoods po polsku

Autorka Super żywność, czyli superfoods po polsku opisała bardzo dokładnie owoce jagodowe, których Polska jest czołowym producentem w Europie. Nie zawsze doceniane z uwagi na sezonowe występowanie, trudny ich transport i przechowywanie owoce jagodowe to bogactwo polifenoli, witamin i składników mineralnych. Obecnie do łask wraca aronia – z uwagi na cierpki smak dość rzadko wykorzystywana w kuchni – autorka dokładnie opisała korzyści zdrowotne które niesie regularne spożywanie tego owocu i podała sprawdzony przepis na domowy sok. Wśród owoców jagodowych znalazły się tu: maliny, jeżyny, żurawina, czarna porzeczka i pomidor.

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Alkaptonuria - leczenie dietetyczne

Nie zabrakło także odkrytego na nowo rokitnika czy jarmużu. Ten ostatni został opisany pod kątem swoich przeciwnowotworowych właściwości, a autorka załączyła ciekawy przepis, który mógłby się spodobać małym wielbicielom chipsów. Chrupki z liści jarmużu z dobrej jakości oliwą wykonane w domowym piekarniku mogą być zdrową alternatywą dla przemysłowych ziemniaczanych odpowiedników. Z rodziny kapustnych autorka wybrała dodatkowo kiełki z brokułów, charakterystyczne w smaku, podobnie jak większość kiełków są prawdziwą bombą witaminową. Przygotowane w postaci smoothie czy sałatki będą ciekawym urozmaiceniem codziennej diety. Ciekawą propozycją dla osób szukających nowych, zdrowych smaków jest owoc czarnego bzu, z którego autorka zaproponowała przecier i sok.

W książce Super żywność, czyli superfoods po polsku znalazły się również nasiona i orzechy w tym siemię lniane, nasiona roślin strączkowych i orzechy włoskie. Wszystkie te produkty charakteryzuje wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wysokiej jakości białko roślinne, a także bogactwo składników mineralnych, wspierających między innymi odporność.

Jako wielbicielkę produktów pszczelich bardzo ucieszyły mnie opisy dotyczące miodu i jego prozdrowotnych właściwości, jak również pyłku kwiatowego, który ma zastosowanie przy niedokrwistości, stanach przemęczenia psychofizycznego czy problemach sercowo-naczyniowych.

Książka Super żywność, czyli superfoods po polsku Małgorzata Różańska nie jest książką kucharską ale przepisy w niej zawarte są proste, niewymagające wielu składników, a przede wszystkim nie są czasochłonne.  To co wyróżnia tę książkę od innych publikacji poświęconej superfoods – jest dokładny opis omawianych produktów pod kątem zawartych w nich substancji aktywnych – nie ma tu ogólników przeciwutleniacze są opisane z podaniem ich pełnych nazw i sposobu oddziaływania na organizm konsumenta.

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Żywienie w opiece nad osobami w starszym wieku [RECENZJA]

Autorka do każdego opisanego produktu zebrała pokaźny spis literatury źródłowej, co dodaje wiarygodności załączonym opisom.

Dla kogo super żywność?

Książkę poleciłabym świadomym konsumentom, tym którzy interesują się zdrowiem swoim i swojej rodziny. Książka warta uwagi również dietetyków, chcącym w sposób kompetentny rozmawiać ze swoimi pacjentami o walorach prozdrowotnych wybranych produktów spożywczych. Układając plany żywieniowe dobrze uwzględniać polskie superfoods – są ogólnodostępne, tanie – a walorami prozdrowotnymi wcale nie ustępują zagranicznym odpowiednikom.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Dr Justyna Bylinowska

Redaktor naczelna i twórca portalu Dietetycy.org.pl.Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach.redakcja@dietetycy.org.pl

Yes No