3 odwieczne pytania na temat wpływu kawy na zdrowie. Wyniki badań (ACC)

Avatar photo
kawa historia w polsce

Jak donosi American College of Cardiology, picie kawy przynosi szereg korzyści dla zdrowia serca. Dotyczy to zarówno osób zdrowych, jak i już chorych. Wnioski z wyników badań przedstawionych podczas jego ostatniej konferencji są bardzo dobre dla miłośników kawy. Kawa:

  • obniża ryzyko chorób układu krwionośnego
  • zmniejsza ryzyko zaburzeń rytmu serca
  • pozwala żyć dłużej

Ta wiedza jest już dosyć szeroko rozpowszechniona. Niemniej więcej wątpliwości budzą trzy niuanse. Kluczowe pytania, jakie stawiają sobie zarówno konsumenci, jak i lekarze to:

  1. Ile filiżanek kawy przynosi najwięcej korzyści?
  2. Czy osoby chore na choroby układu kwionośnego mogą pić kawę?
  3. Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowsza, a instant gorsza?

Wątpliwości te zostały zaadresowane w nowych badaniach. Po kolei:

1. Ile filiżanek dziennie przynosi najwięcej korzyści?

Czytelnicy dietetycy.org.pl doskonale pamiętają, że obecne wiodące zalecenia EFSA to nieprzekraczanie 5 filiżanek dziennie dla bezpieczeństwa zdrowia.

W prezentowanym, szeroko zakrojonych badaniu (ponad 300 tysięcy badanych) naukowcy poszli dalej i zbadali kluczowe wskaźniki zachorowalności w kontekście różnej intensywności spożycia kawy. Największą redukcję ryzyka śmiertelności w ogóle, rozwoju choroby wieńcowej, niewydolności serca, zaburzeń rytmu serca przyniosło picie 2-3 filiżanek kawy dziennie. W tym przypadku mówimy o 10-15% obniżeniu ryzyka problemów zdrowotnych. Korzyści były mniejsze przy piciu mniejszej lub większej ilości kawy dziennie.

W przypadku redukcji ryzyka zawału serca i śmierci związanej z chorobą serca najwięcej korzyści przynosiła 1 filiżanka kawy dziennie.

2. Czy osoby chore mogą też pić kawę i na tym korzystać?

Przecież lekarze czasem nakazują odstawić kawę?

Popularne zalecenie dla osób chorujących na serce to jej pełne odstawienie. Ma to uzasadnienie w efekcie przyspieszającym bicie serca. Naukowcy na podstawie wspomnianego badania mówią jednak, że kawa ma neutralny lub pozytywny efekt na nasze zdrowie. Kawa może stanowić element zdrowej diety również dla osób chorych na schorzenia układu krwionośnego.

Argumentów w tym względzie przynosi kolejne badanie. Analizowano 34 tysiące osób, które już miały problemy ze zdrowiem serca. Tu ponownie spożycie 2-3 filiżanek kawy obniżało ryzyko śmierci związanych z chorobą względem braku picia kawy w ogóle. Nie stwierdzono też potwierdzenia zastrzeżeń, z których najczęściej wyklucza się kawę z jadłospisu osób z chorobą serca. Konkretnie chodziło o migotanie przedsionków i arytmię. Co więcej, w przypadku osób z migotaniem przedsionków, ryzyko śmierci dla pijących kawę (1 filiżanka) było niższe o 20%.

Zobacz również
dieta dash

Ile kawy zatem pić przy chorobach serca?

Główny autor badania profesor Peter M. Kistler wskazuje, że należy słuchać swojego organizmu. Odstawianie kawy z obawy przed komplikacjami nie ma podstaw w badaniu. Niemniej, jeśli czujemy się źle zwiększając spożycie kawy, to nie należy na siłę jej dodawać. Warto też pamiętać, że za te dobroczynne właściwości kawy może odpowiadać nie tylko kofeina. Ziarna kawy posiadają wiele innych cennych składników, które mogą wspierać organizm na wiele różnych sposobów.

3. Kawa instant, sypana czy może bezkofeinowa? Którą wybrać?

Trzecie z badań analizowało wpływ na choroby serca w zależności od tego, jaki rodzaj kawy pijemy.

Okazuje się, że zarówno kawy rozpuszczalne, jak i tradycyjne, miały ten sam pozytywny wpływ na zdrowie. Zauważono pewne korzyści z picia kawy bezkofeinowej względem braku picia w ogóle, jednak przegrywa ona z kofeinową w przypadku ochrony przed arytmią i niewydolnością serca. Nie stwierdzono też w kontekście chorób serca korzyści z wybierania kawy bezkofeinowej.

Podsumowanie

Badacze przyznają, że warto wziąć pod uwagę też dodatki do kawy oraz wpływ wyborów dietetycznych osób, które piją kawę. Nie miały one odbicia w cytowanych badaniach. Niemniej rezultaty dodają poważnych argumentów za tym, by uznać kawę za bardzo dobry wybór w codziennym menu.

Na podstawie:

  1. American College of Cardiology, Good News for Coffee Lovers: Daily Coffee May Benefit the Heart, https://www.acc.org/About-ACC/Press-Releases/2022/03/23/17/55/Good-News-for-Coffee-Lovers-Daily-Coffee-May-Benefit-the-Heart, dostęp: 24.03.2022