Kasza i ryż – gotowane na sypko czy w woreczku?

Często w wyborze odpowiedniej kaszy czy ryżu kierujemy się czasem ich gotowania, swoimi upodobaniami lub wybieramy te ‘najzdrowsze’. Każdy rodzaj tych zbóż niezależnie od swojej ceny czy barwy zawiera wiele cennych składników odżywczych, dlatego w tym miejscu wspomnę, że różnorodność to podstawa prawidłowego żywienia.

Dbając o swoje zdrowie i wybierając źródła węglowodanów, powinniśmy również pamiętać o tym, że to, w jaki sposób jest zapakowana nasza żywność i w jakiej formie dochodzi do jej obróbki termicznej ma bardzo istotne znaczenie dla naszego organizmu.

Większość osób kieruje się wygodą i wybiera produkty pakowane w woreczku. Wyciąga z paczki, gdzie zwykle 100-gramowa porcja zostaje przygotowana bez dodatkowego odmierzania masy produktu. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że przygotowanie w ten sposób niesie wiele negatywów. Substancja bisfenol A (BPA) jest popularnie stosowana do produkcji folii spożywczych czy najogólniej mówiąc wszystkiego, co zawiera w sobie plastik. Podczas gotowania przedostaje się do produktu, tym samym do naszego organizmu. Istnieje coraz więcej doniesień, że BPA może oddziaływać na gospodarkę hormonalną. Mianowicie zwiększać poziom estrogenów ze względu na podobną budowę do hormonów żeńskich. Może być jedną z przyczyn powstawania zaburzeń hormonalnych u mężczyzn – dochodzi do zmniejszenia poziomu testosteronu. Dalsze skutki pociągają za sobą przedwczesne dojrzewanie dziewczynek, zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwory, szczególnie piersi i prostaty, możliwość wystąpienia otyłości,  insulinooporności, cukrzycy typu 2 czy chorób serca jak i wystąpienia zaburzeń neurobehawioralnych np. ADHD czy autyzmu.

Jak widać mamy wpływ na swoje zdrowie. Gotując produkty na sypko, co prawda musimy je odważyć, jednak nie jesteśmy zobowiązani do ugotowania porcji 100-gramowej na raz. Możemy posługiwać się miarami domowymi np. łyżka, szklanka. Odmierzenie produktu w taki sposób zajmuje nam mniej niż pół minuty. Dodatkowo produkty te gotujemy w mniejszej ilości wody dzięki czemu nie pozbywamy się większości składników mineralnych. Każdy z nas powinien odpowiedzieć sobie na pytanie:  czy warto przekładać wygodę nad zdrowie ?

Karolina Hellmann

Karolina Hellmann

Studentka trzeciego roku dietetyki. Trener Personalny. Pasjonuje mnie zdrowy tryb życia. Interesuje mnie sposób żywienia sportowców, by osiągnąć jak najlepsze wyniki, leczenie chorób poprzez odpowiednie żywienie, budowanie nawyków żywieniowych u dzieci, problem otyłości etc.
Najlepsze określenie dla dietetyki - " Jedzenie to wiedza".
Karolina Hellmann

Latest posts by Karolina Hellmann (see all)

Dodaj komentarz