BÅ‚onnik pokarmowy a choroby cywilizacyjne

Avatar photo
błonnik

BÅ‚onnik pokarmowy ma ogromne znaczenie dla naszego organizmu, zarówno w profilaktyce, jak i przebiegu chorób cywilizacyjnych. Zalecane dzienne spożycie na bÅ‚onnik w populacji polskiej wynosi odpowiednio: 

  • dla dzieci – min. 10-21 g/dobÄ™ (wartoÅ›ci najmniejsze dotyczÄ… mÅ‚odszych dzieci, wiÄ™ksze – starszych dzieci)
  • doroÅ›li – min. 25 g/d
  • osoby starsze, czyli >65 roku życia – min. 20 g/d

Normy amerykaÅ„skie oraz innych krajów, jak np. skandynawskie, różnicujÄ… je w zależnoÅ›ci od pÅ‚ci (kobiety min. 25 g/d, mężczyźni min. 35 g/d). EFSA (European Food Safety Authority) z kolei zaleca spożywanie >25 g/d bÅ‚onnika.

Warto zwrócić uwagÄ™ na frakcje bÅ‚onnika w poszczególnych produktach, gdyż każda z nich ma trochÄ™ inne dziaÅ‚anie. Dzielimy je na rozpuszczalnÄ… i nierozpuszczalnÄ…. Frakcja rozpuszczalna dominuje w: owsie i jÄ™czmieniu oraz ich przetworach, warzywach strÄ…czkowych i owocach. Natomiast frakcjÄ™ nierozpuszczalnÄ… znajdziemy w zbożach i produktach zbożowych, pszenicy, życie, otrÄ™bach, orzechach, warzywach i owocach.

błonnik źródła
© Konstantin Gushcha / 123RF

Błonnik jest niezwykle istotny w profilaktyce leczenia chorób cywilizacyjnych, jak cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia, nowotwory, w tym jelita grubego, okrężnicy, piersi, żołądka, trzustki.

BÅ‚onnik a cukrzyca typu 2

Prognozy są alarmujące. Według naukowców w 2040 roku zachorowalność na tę chorobę będzie wynosiła 1 na 10 osób dorosłych [9]. Dlaczego? Otóż nadal spożywamy za mało błonnika!

Badania przeprowadzone w Polsce na 5690 respondentach powyżej 20 lat (3136 kobiet, 2554 mężczyzn) wykazaÅ‚y, że mężczyźni  spożywajÄ… 20,9 g bÅ‚onnika na dobÄ™, a kobiety jeszcze mniej- 17,5 g/dobÄ™ [16].

Metaanaliza, w której wzięto pod uwagę 15 badań z 1623 publikacji z lat 1980-2010 z udziałem osób chorych na cukrzycę typu 2 i interwencją dietetyczną ze zwiększoną podażą błonnika pokarmowego wykazała, iż u ww. pacjentów, zwiększona ilość błonnika w diecie może zmniejszyć stężenie glukozy we krwi na czczo i poziom HbA1C (hemoglobina glikowana) [14].

InteresujÄ…cym badaniem nad zwiÄ…zkiem bÅ‚onnika z profilaktykÄ… i leczeniem cukrzycy typu 2 jest badanie wykonane na bÅ‚onniku rozpuszczalnym z psyllium (babka pÅ‚esznik). W analizie wzięło udziaÅ‚ 40 dorosÅ‚ych pacjentów. Grupa badana (20 osób) otrzymywaÅ‚a dietÄ™ zwyczajowÄ… + suplement 10,5 g bÅ‚onnika rozpuszczalnego z psyllium (7 g rozpuszczonego w 150 ml wody, spożywane 15 min. przed obiadem i 3,5 g przed kolacjÄ…). Grupa kontrola otrzymywaÅ‚a zwyczajowÄ… dietÄ™. Po 8 tygodniach u osób badanych w porównaniu do osób z grupy kontrolnej  zaobserwowano istotnie niższy poziom glikemii na czczo, obniżenie poziomu wskaźnika HbA1C, insuliny i wskaźnika HOMA (wskaźnik insulinoopornoÅ›ci). Oznacza to, że wÅ‚Ä…czenie do diety bÅ‚onnika z psyllium może korzystnie wpÅ‚ynąć na parametry glikemii u pacjentów z cukrzycÄ… typu 2. [3].

Warto wspomnieć również o jeszcze jednej rozpuszczalnej frakcji bÅ‚onnika, jakÄ… jest glukomannan znajdujÄ…cy siÄ™ w produktach reklamowanych jako bezglutenowe, beztÅ‚uszczowe, niskokaloryczne – sÄ… to głównie makarony. Glukomannan w nich zawarty opóźnia tempo opróżniania żoÅ‚Ä…dka, przez co może korzystnie wpÅ‚ywać na poposiÅ‚kowÄ… glikemiÄ™ u pacjentów z cukrzycÄ… [7]. 

Błonnik dla zdrowia układu krążenia

Kolejną jednostką chorobową, spowodowaną nieprawidłowym odżywianiem, w tym zbyt małą podażą włókna pokarmowego, są choroby sercowo-naczyniowe.

Pereira i wsp. przeanalizowali wyniki 10 badań przeprowadzonych w USA i Europie. Podczas obserwacji trwającej 10 lat przebadano około 100 tys. mężczyzn i 245 tys. kobiet. Okazało się, że zwiększenie spożycia błonnika o 10 g dziennie w każdej z badanych grup, powoduje obniżenie ryzyka rozwoju chorób serca o 14% , a także redukuje o 27% ryzyko zgonu wywołanego na skutek chorób wieńcowych. Nasuwa się wniosek, iż wzrost spożycia włókna pokarmowego jest odwrotnie proporcjonalny do liczby zgonów spowodowanych chorobami układu krążenia [13].

błonnik źródła
© Marilyn Barbone / 123RF

Profilaktyczne znaczenie włókna pokarmowego w diecie potwierdzili również Park i wsp. Wykazali oni, że wzrost spożycia błonnika o 10 g/dzień przyczynia się do obniżenia ryzyka wystąpienia dysfunkcji układu krążenia o 12% w przypadku mężczyzn i 24% w przypadku kobiet [12].

Przyczyn ochronnego działania włókna pokarmowego upatrywać można zatem w jego zdolności do: ograniczania wchłaniania tłuszczu, obniżania poziomu cholesterolu, syntezy oraz ograniczania wchłaniania kwasów żółciowych, a także produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

Warto też zwrócić uwagę na orzechy wszelkiego rodzaju (bez soli, bez panierki), które są bardzo dobrym źródłem błonnika. Otóż okazuje się, że spożywanie 4 porcji orzechów tygodniowo (1 porcja = 1 garść) może zmniejszać ryzyko choroby niedokrwiennej serca o 37%. Regularne spożywanie 30 g niesolonych orzechów zaleca się jako element diety kardioprotekcyjnej [6].

Nadwaga i otyłość a błonnik

Nadwaga nie jest klasyfikowana jako choroba, ale otyÅ‚ość jest już jednostkÄ… chorobowÄ….  Badania amerykaÅ„skie, w których obserwowano 74000 kobiet (wiek 38-63 lat) przez 12 lat pod kÄ…tem masy ciaÅ‚a, wykazaÅ‚y, iż podwojenie spożycia bÅ‚onnika pokarmowego zmniejszyÅ‚o ryzyko przyrostu masy ciaÅ‚a o 49% lub o 1,5 kg rocznie w porównaniu do diet o niższej zawartoÅ›ci bÅ‚onnika, niezależnie od masy ciaÅ‚a w punkcie wyjÅ›ciowym i wieku [1].

Oznacza to, że przyrost masy ciała u kobiet był odwrotnie proporcjonalny do produktów pełnoziarnistych o dużej zawartości błonnika, a pozytywnie wiązał się ze spożywaniem produktów rafinowanych.

Podobne badania przeprowadzono również na 27000 mężczyznach. Badanie trwało 8 lat. Okazało się, że zwiększenie spożycia błonnika o 20g pochodzącego z produktów zbożowych, owoców i otrębów spowodowało zmniejszenie masy ciała o 5,5kg.

Kolejnym badaniem potwierdzającym korzystne działanie błonnika jest badanie europejskie przeprowadzone na 89432 mężczyzn i kobiet trwające 6,5 roku. Co prawda odnotowano niewielki, ale istotnie statystycznie, odwrotny związek spożycia błonnika ogółem i zbóż ze spadkiem masy ciała oraz zmniejszeniem obwodu talii. Co ciekawe zauważono też odwrotny związek spożycia błonnika pochodzącego z warzyw i owoców ze zmniejszeniem rozmiaru talii, ale nie masy ciała. [2]

BÅ‚onnik w profilaktyce choroby nowotworowej

Jelito grube i cienkie

Larsson i wsp. w ramach kohortowego badania Swedish Mammography Cohort zauważyli istotny zwiÄ…zek pomiÄ™dzy spożyciem produktów peÅ‚noziarnistych a ryzykiem wystÄ…pienia nowotworu jelita grubego. Podczas niemal 15-letniej obserwacji 61 433 kobiet, nowotwór jelita grubego zdiagnozowano u 805 uczestniczek badania. Udowodniono, że spożywanie ≥4,5 porcji produktów peÅ‚noziarnistych (peÅ‚noziarniste żytnie pieczywo chrupkie, peÅ‚noziarnisty chleb żytni, pÅ‚atki zbożowe) dziennie powodowaÅ‚o obniżenie ryzyka zachorowania na nowotwór okrężnicy aż o 35%, w porównaniu do spożywania ≤1,5 porcji. Ponadto stwierdzono zwiÄ…zek miÄ™dzy spożyciem bÅ‚onnika pokarmowego pochodzÄ…cego ze zbóż a ryzykiem rozwoju nowotworu okrężnicy. Zauważono, że kobiety, których dieta byÅ‚a bogata w produkty zbożowe (≥13,6 g/d) miaÅ‚y o 27% niższe ryzyko zachorowania w porównaniu do kobiet o niskim spożyciu włókna pokarmowego (<7,4g/d) [10].

Zobacz również
dieta śródziemnomorska

Wyniki badania the National Institutes of Health-AARP Diet and Health Study (293 703 mężczyzn i 198 618 kobiet), po 7-letniej obserwacji wykazały, że wysokie spożycie błonnika pokarmowego (28 g dziennie) pochodzącego ze zbóż oraz pełnoziarnistych produktów zbożowych wiązało się z redukcją ryzyka raka jelita cienkiego w porównaniu do osób spożywających małe jego ilości (12 g dziennie) [15].

Rak piersi

Okazuje siÄ™, że włókno pokarmowe ma również wpÅ‚yw na obniżenie zachorowalnoÅ›ci na nowotwór piersi. Duże amerykaÅ„skie badania The National Institutes of Health-AARP Diet and Health Study trwajÄ…ce 7 lat, w których wzięło udziaÅ‚ 185 598 pacjentek w wieku 62 lata, wykazaÅ‚y 13% redukcjÄ™ tego ryzyka u kobiet, których dieta dostarczaÅ‚a najwiÄ™kszych iloÅ›ci bÅ‚onnika pokarmowego (26 g/d) w porównaniu do kobiet o najniższym spożyciu tego skÅ‚adnika pokarmowego (11 g/d). Zależność ta byÅ‚a bardziej widoczna w przypadku guzów niehormonozależnych (nie wykazujÄ…cych obecnoÅ›ci receptorów dla estrogenów), co sugeruje, że bÅ‚onnik pokarmowy może odgrywać ważnÄ… rolÄ™ w profilaktyce nowotworów piersi u kobiet w okresie pomenopauzalnym. Podobnych dowodów dostarczyÅ‚o badanie the Nureses’ Health Study, w którym stwierdzono ochronny wpÅ‚yw bÅ‚onnika pokarmowego w stosunku do nowotworów gruczoÅ‚u sutkowego u kobiet spożywajÄ…cych >30 g/d w porównaniu do uczestniczek badania o spożyciu < 10g/d [11].

błonnik babka
©mirzamlk / 123RF

W przypadku nowotworów piersi, działanie antynowotworowe błonnika, przypisuje się jego zdolnościom do usuwania nadmiaru estrogenu wraz ze stolcem.

Żołądek, trzustka,

Zhang i wsp., chcąc wykazać związek spożycia włókna pokarmowego na występowanie raka żołądka, poddali analizie wyniki z 21 artykułów, które ukazały się do 2012 roku. Stwierdzono, że wzrost spożycia błonnika pokarmowego o 10 g/dzień obniża ryzyko zachorowania na nowotwory przewodu pokarmowego nawet o 44% [17].

Wykonano również badania nad znaczeniem bÅ‚onnika pokarmowego pochodzÄ…cego ze zbóż na nowotwór trzustki. Chan i Wsp. [5] zaobserwowali, iż spożycie wiÄ™kszej lub równiej 2 porcji peÅ‚noziarnistych produktów (1 porcja to 1 kubek= 240g np. brÄ…zowego ryżu, otrÄ…b owsianych czy kaszy gryczanej) dziennie powodowaÅ‚o obniżenie ryzyka zachorowania na nowotwór trzustki  w porównaniu do spożycia mniej niż 1 kubek w ciÄ…gu dnia. BÅ‚onnik pokarmowy obniżaÅ‚ to ryzyko o 30-35%. (najwyższy kwartyl (≥26,5 g/d) versus najniższy kwartyl (≤15,6 g/d).

W badaniach The European Prospective Investigation on Cancer and Nutrition (EPIC) koordynowanych przez International Agency for Research on Cancer przebadano ponad pół miliona osób w celu oceny zależnoÅ›ci pomiÄ™dzy dietÄ… a chorobami nowotworowymi [4]. Wzięły w nich udziaÅ‚ udziaÅ‚: Dania, Francja, Niemcy, Grecja, WÅ‚ochy, Holandia, Norwegia, Hiszpania, Szwecja oraz Wielka Brytania. W opublikowanym raporcie, naukowcy stwierdzili, iż w porównaniu z osobami spożywajÄ…cymi 15 g bÅ‚onnika dziennie u osób dostarczajÄ…cych 35 g tego skÅ‚adnika, ryzyko wystÄ…pienia nowotworów obniżyÅ‚o siÄ™ o 40%. 

Podsumowanie

Podsumowując, powyższe badania wskazują, że błonnik pokarmowy jest niezwykle istotnym elementem prewencji i terapii chorób cywilizacyjnych. Spożycie błonnika pokarmowego w dużej części populacji jest niewystarczające, by uchronić się przed ww. chorobami. W związku z tym należałoby wprowadzić modyfikację sposobu żywienia, zmienić nawyki żywieniowe polegające na zwiększeniu ilości spożycia włókna pokarmowego w diecie. Przypomnijmy (mając na uwadze zdrowego dorosłego człowieka), że 25g błonnika to jest minimum, jakie powinniśmy spożywać dziennie. Im więcej tym lepiej dla naszego organizmu.

>25g błonnika = 1 grahamka (do śniadania) + 2 średnie marchewki (do II śniadania) + 6 łyżek kaszy gryczanej (do obiadu) + 3,5 łyżki kapusty białej (do obiadu ) + 3 łyżki cieciorki (do obiadu) + 1 gruszka (do podwieczorku) + 3 łyżki otrębów pszennych (do kolacji)

Źródło:

  1. Liu, S., Willett, W. C., Manson, J. E., Hu, F. B., Rosner, B., & Colditz, G. (2003). Relation between changes in intakes of dietary fiber and grain products and changes in weight and development of obesity among middle-aged women. The American journal of clinical nutrition78(5), 920-927.AM J Clin. Nutr.; 2010 Feb; 91(2): 329-36
  2. Du, H., van der A, D. L., Boshuizen, H. C., Forouhi, N. G., Wareham, N. J., Halkjær, J., … & Buijsse, B. (2010). Dietary fiber and subsequent changes in body weight and waist circumference in European men and women. The American journal of clinical nutrition91(2), 329-336.
  3. Abutair, A. S., Naser, I. A., & Hamed, A. T. (2016). Soluble fibers from psyllium improve glycemic response and body weight among diabetes type 2 patients (randomized control trial). Nutrition journal15(1), 86.Birmingham SA, Day NE, Luben R, et al. Dietary fibre in food and protection against colorectal cancer in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC): an observational study. Lancet 2003, 361: 1496-1501 
  4. Birmingham SA, Day NE, Luben R, et al. Dietary fibre in food and protection against colorectal cancer in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC): an observational study. Lancet 2003, 361: 1496-1501 
  5. Chan JM, Wang F, Holly EA. Whole grains and risk of pancreatic cancer in a large population-based casecontrol study in the San Francisco Bay Area, California. Am J Epidemiol 2007, 166: 1174-1185. 
  6. European Heart Network Diet. Physical Activity and Cardioras-cular Disease Prevention in Europe, 2011. British Journal of Nutrition 2006, 96 Suppl 2 (S2): S61 – 7.
  7. Health benefits of konjac glucomannan with special focus on diabetes [5]. BIOACTIVE CARBOHYDTRATES AND DIETARY FIBRE 5 (215) 179-187. 
  8. Howe RG, Benito E, Castelleto R. Dietary Intake of Fiber and Decreased Risk of Cancers of the Colon and Rectum: Evidence From the Combined Analysis of 13 Case-Control Studies. J Natl Cancer Inst 1992, 84(24): 1887-1896. [15]
  9. IDF Diabetes Atlas – Seventh Editions 
  10. Larsson SC, Giovannucci E, Bergkvist L, et al. Whole grain consumption and risk of colorectal cancer: a populationbased cohort of 60 000 women. Br J Cancer 2005, 92: 1803- 1807.[11] 
  11. Park Y, Brinton LA, Subar AF, et al. Dietary fiber intake and risk of Brest cancer in postmenopausal women: the National Institutes of Health-AARP Diet and Health Study. Am J Clin Nutr 2009, 90: 664-671. [13] 
  12. Park Y, Hunter JD, Spiegelman D. Dietary fiber intake and risk of colorectal cancer. A pooled analysis of prospective cohort studies. JAMA 2005, 294(22): 2849-2857. 
  13. Pereira MA, O’Reilly E, Augustsson K, et al. Dietary fiber and risk of coronary heart disease: a pooled analysis of cohort studies. Arch Intern Med 2004, 164: 370-376.) 
  14. Post et.al. Dietary Fiber for the Treatment of Type 2 Mellitus A. Meta-Analysis J.Am. Board Fam Med. 2012;25:16-23 
  15. Schatzkin A, Park Y, Leitzmann MF, et al. Prospective study of dietary fiber, whole grain foods, and small intestinal cancer. Gastroenterology 2008, 135: 1163-1167.
  16. WOBASZ II**; Probl. Hig Epidemiol 2011, 92 (4): 705 708 **Kardiol Pol 2016; 74 (9): 96977 
  17. Zhang Z, Xu G, Ma M, et al. Dietary Fiber Intake Reduces Risk for Gastric Cancer: A Meta-analysis. Gastroenterol 2013, 145: 113-120. [13]; Probl Hig Epidemiol 2015, 96 (1): 57-63