Czy wraz z wiekiem potrzebujemy mniejszej ilości kalorii?

kaloryczność z wiekiemW procesie starzenia spada objętość masy mięśniowej w ciele a metabolizm spowalnia, dlatego potrzebna jest mniejsza ilość energii aby utrzymać dotychczasową masę ciała.

Kalorie po czterdziestce

Zazwyczaj tempo przemiany materii spowalnia się samoistnie kiedy dobijamy do 40-stki. Dlatego jeżeli spożywamy taką samą ilość kalorii jak dotychczas a prowadzimy siedzący tryb życia, z powodu spowolnionego metabolizmu możemy odłożyć kilka dodatkowych kilogramów. Kilogram lub dwa w ciągu roku nie spowoduje znacznej różnicy w ogólnym samopoczuciu i kondycji, jednak wraz z upływem lat, kilogramów może przybywać.

Na upływ czasu nie da się nic poradzić, jednak nadprogramowym kilogramom można skutecznie przeciwdziałać, choć wymaga to pewnego nakładu pracy. W jaki sposób zachować prawidłową masę ciała – a co za tym idzie zdrowie i witalność?

Sposoby na utrzymanie sylwetki do późnego wieku

Pozostań aktywny fizycznie (lub zacznij się ruszać). Większa aktywność ruchowa pozwoli utrzymać dotychczasową masę ciała. Ćwiczenia oporowe usprawnią działanie mięśni, dzięki którym wzrośnie poziom przemiany materii. Utrzymanie prawidłowej masy mięśniowej pozwoli na spalanie nieco większej ilości kalorii oraz poprawi sprawność całego ciała. Ćwiczenia aerobowe, takie jak bieganie czy marsz, pozwolą na spalenie kalorii podczas ruchu a także wzmocnią serce. Sprawdź >tutaj< ile spalisz kalorii przy poszczególnych aktywnościach fizycznych.

Licz kalorie. Oblicz swoją całkowitą przemianę materii – dzięki temu znacznie łatwiej będzie kontrolować ilość dostarczanych kalorii. Jednak nie wystarczy obliczyć ją jeden raz – należy pamiętać że jej wartość zmienia się z wiekiem oraz z masą ciała. Warto jest śledzić dzienną rację kalorii przez wprowadzanie spożywanych produktów do dzienniczka tradycyjnego lub używając aplikacji na komórkę. Dla lepszej kontroli nad własną dietą dobrze jest zaopatrzyć się w wagę kuchenną dzięki której łatwiej będzie określić wielkość spożywanych porcji i ich kaloryczność.

Kontrolujesz to co jesz?

Pomimo, że potrzebna jest uboższa w kalorie dieta, nie oznacza to, że należy ograniczyć także zawartość witamin i składników mineralnych. Wybierać należy produkty niskokaloryczne o znacznej zawartości składników odżywczych. Dobrym wyborem są warzywa i owoce, które dostarczą niezbędnych substancji i zapewnią uczucie sytości bez nadmiernej ilości kalorii. Spożywanie białka pełnowartościowego najlepiej oprzeć o ryby, które poza tym cennym budulcem dostarczą nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie z rodziny omega 3 (zobacz: lista produktów zawierających duże ilości omega-3). Produkty bogate w błonnik pozwolą na skuteczne kontrolowanie masy ciała.

Ostrożnie z alkoholem, gdyż zawiera on znaczne ilości kalorii, nie niosąc za sobą żadnych składników odżywczych. Do tego często zmieszany jest z wysokokalorycznymi napojami, co również wpływa na dobowy bilans energetyczny.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Redaktor Naczelna Dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia