Dieta eliminacyjna podczas laktacji

Początki karmienia piersią w większości przypadków są bardzo ciężkie. Czasami bardzo bolesna nauka karmienia, czy borykanie się się z nawałem lub niewystarczającą ilością pokarmu są wyjątkowym stresem dla nowej mamy. Dodatkowo dochodzą aspekty psychospołeczne, gdzie osoby z naszego otoczenia sugerują, że matka ma niewystarczającą ilość pokarmu lub kobieta powinna stosować dietę lekkostrawną eliminującą niektóre produkty. Większość dzieci nie ma żadnego problemu z dietą mamy. Zaleca się dobrze zbilansowaną optymalną dietę w której mama może jeść wszystko na co ma ochotę (oczywiście wszystko zgodnie z piramidą żywieniową) oraz jeżeli dziecko nie ma ciężkich reakcji alergicznych.

Najczęściej uczulającymi pokarmami u dzieci są:

  • mleko krowie (2,5%)
  • jaja (1,3%)
  • orzechy arachidowe (0,8%)
  • zboża (0,4%)
  • soja (0,4%)

 

pixabay, cc0

Możliwe oznaki alergii pokarmowej u niemowląt karmionych piersią

Mały odsetek mam karmiących piersią może zaobserwować zmiany w zachowaniu oraz zdrowiu swoich dzieci, jedząc niektóre pokarmy. Mleko krowie i jego przetwory jest jednym z takich produktów, które są powiązane z występowaniem u dzieci reakcji alergicznych. Jeżeli dziecko po karmieniu jest marudne, płacze nieprzerwanie przez długi okres czasu lub budzi się nagle z widocznym dyskomfortem możemy przypuszczać, że może mieć nadwrażliwość na dany produkt. Dodatkowymi objawami alergii może być egzema, wysypka, pokrzywka, odparzenia, sucha skóra, świszczący oddech, czerwone swędzące oczy, infekcje ucha, drażliwość, kolka, wymioty, zaparcia lub biegunki.

Jakie produkty najczęściej mogą wywołać problemy?

Zazwyczaj obwinia się o reakcje alergiczne mleko krowie, soję, pszenicę, kukurydzę, jajka oraz orzechy arachidowe. Ponadto można zwrócić uwagę czy ktoś z rodziny nie ma alergii pokarmowych, czy ostatnio mama nie zjadła czegoś w dużych ilościach lub nie zjadła czegoś czego wcześniej nie jadła.

Eliminacja produktu

Reakcja na pokarm jest również powiązana z poziomem wrażliwości dziecka na dany produkt oraz ilości jakie spożyła danego dnia mama. Im więcej alergizującego produktu zostało spożyte, tym większa może być reakcja dziecka. Reakcje alergiczne mogą wystąpić w ciągu kilku minut po karmieniu ale zazwyczaj pojawiają się po upływie 4-24 godzin od ekspozycji. Jeżeli niemowlę ma ostre reakcje na nowe jedzenie lub na dużą jego ilość w diecie mamy, to prawdopodobnie wróci do normy w ciągu kilku godzin. Jeżeli mama będzie spożywać dany produkt często i stale – objawy mogą się utrzymać. Wyeliminowanie danego produktu powinno trwać przez co najmniej 2- 3 tygodnie. Czasami na efekty musimy poczekać trochę dłużej. Szczególnie jeżeli chodzi o alergię na białka mleka krowiego.

Przy karmieniu naturalnym niektóre źródła podają, że zaleca się dietę eliminacyjną przez matkę, która powinna wykluczyć z diety mleko i jego przetwory, wołowinę, cielęcinę i inne potencjalne alergeny (ryby, czekoladę, cytrusy, orzechy)

Skuteczność eliminacji alergizujących produktów w diecie matki karmiącej (głównie mleka krowiego i jego przetworów) jest potwierdzona wieloma badaniami (2, 3, 4, 5). Jednak należy zwrócić na bardzo ważną kwestię dotyczącą nieuzasadnionej diety eliminacyjnej mam karmiących oraz kobiet w ciąży. Długotrwała oraz źle zbilansowana dieta może prowadzić do niedoborów witaminowych, mineralnych, niewystarczającej podaży błonnika a to wszystko prowadzić do różnych jednostek chorobowych. Dodatkowo bezpodstawne eliminowanie z diety mleka i produktów mlecznych może przyczynić się do zwiększonego ryzyka wystąpienia alergii u dzieci. O czym może świadczyć to badanie (1)

Bibliografia

  1. Jarvinen, Kirsi M. et al. “role of Maternal Elimination Diets and Human Milk IgA in Development of Cow’s Milk Allergy in the Infants” Clinical and experimantal Allergy: journal of the British Society for Allergy and Clinical Immunology 44.1 (2014): 69-78.
  2. Chandra RK. Influence of maternal food antigen avoidance during pregnancy and lactation on incidence of atopic eczema in infants. Clin Allergy. 1996; 16: 563-569
  3. Bartuzi Z. Alergia na pokarmy u osób dorosłych – problem wciąż mało znany i niedoceniany. W: Diety eliminacyjne w leczeniu alergii pokarmowej u niemowląt. Gastroenterologia dziecięca. Wybrane zagadnienia. Borgis, Warszawa 2003
  4. Fergusson DM. Maternal diet and infantic colic in breast-fed infants. Lancet. 1981;20: 1340-1342
  5. Maternal dietary antigen avoidance during pregnancy or lactation, or both, for preventing or treating atopic disease in the child. Michael S Kramer and Ritsuko Kakuma
  6. Dietoterapia Włodarek Dariusz, Lange Ewa, Kozłowska Lucyna, Głąbska Dominika, rok wydania 2014, wydawnictwo PZWL

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Jestem dietetyczką praktykującą w Wielkiej Brytanii. Z powodzeniem łączę wiedzę naukową oraz praktyczną z którą dzielę się z pacjentami oraz na blogu www.wysmienity.blogspot.com

Loading...
Udostępnienia