fbpx
5/5 (1)

Według najnowszych badań przeprowadzonych przez naukowców z Weill Cornell Medicine i opublikowanych w “Nature Neuroscience” dieta o wysokiej zawartości soli powoduje zmniejszenie mózgowego przepływu krwi i demencję u myszy. Powszechnie wiadomo, że zbyt duża ilość soli w naszej diecie zwiększa ryzyko chorób układu krążenia i nadciśnienia tętniczego.

Badanie

Badanie łączy wysokie spożycie soli z zaburzeniami nerwowo-naczyniowymi i poznawczymi. Odkryto, że u  myszy karmionych produktami  o wysokiej zawartości soli doszło do rozwinięcia się demencji, nawet gdy nie wystąpił wzrost ciśnienia krwi. Było to zaskakujące, ponieważ u ludzi szkodliwe działanie soli na funkcje poznawcze przypisano do tej pory nadciśnieniu tętniczemu.

Wyniki badania

Myszom podano pokarm o 4%-owej lub 8%-owej zawartości soli, co stanowi 8-16 razy więcej w porównaniu do podstawowej diety dla myszy. Po ośmiu tygodniach naukowcy zbadali myszy za pomocą rezonansu magnetycznego. U gryzoni zaobserwowano znaczne zmniejszenie przepływu krwi mózgowej w dwóch obszarach mózgu zaangażowanych w uczenie się i pamięć: 28%-owe w korze mózgowej i 25%-owe w hipokampie.

Naukowcy odkryli, że upośledzona zdolność komórek śródbłonka, zmniejsza wytwarzanie tlenku azotu, wytwarzanego przez komórki śródbłonka w celu rozluźnienia naczyń krwionośnych i zwiększenia przepływu krwi. Aby sprawdzić odwracalność eksperymentu, naukowcy powrócili do podawania myszom diety podstawowej i odkryli, że przepływ krwi w mózgu i funkcja śródbłonka wróciły do ​​stanu normalnego.

Dieta bogata w sól a demencja

Gryzonie, które tylko spożywały dietę bogatą w sól, rozwinęły demencję. Myszy te znacznie gorzej radziły sobie z testem rozpoznawania obiektów, testem labiryntu i budowaniem gniazd – typową czynnością codziennego życia myszy.  Następnie naukowcy przeprowadzili kilka eksperymentów, aby zrozumieć mechanizmy biologiczne łączące wysokie spożycie soli z demencją. Odkryli, że myszy rozwinęły adaptacyjną odpowiedź immunologiczną, ze zwiększoną aktywnością białych krwinek. Wzrost liczby białych krwinek, limfocytów T pomocniczych (TH17) prowadzi do wzmożonej produkcji białka zwanego interleukiną 17 (IL-17), która reguluje odpowiedź immunologiczną i zapalną, powodując zmniejszenie wytwarzania tlenku azotu w komórkach śródbłonka.

W ostatnim eksperymencie naukowcy podawali myszom lek ROCK Y27632. Lek zmniejszał poziom IL-17 w krążeniu, a myszy wykazywały lepsze funkcje behawioralne i poznawcze. Jest to bardzo interesująca kwestia wymagająca dalszych badań i analizy czy podobne skutki dieta o wysokiej zawartości soli powoduje u ludzi. Wysoki poziom IL-17 jest charakterystyczny dla stwardnienia rozsianego, reumatoidalnego zapalenia stawów, nieswoistego zapalenia jelit i innych chorób autoimmunologicznych.

Źródło:

Giuseppe Faraco, David Brea, Lidia Garcia-Bonilla, Gang Wang, Gianfranco Racchumi, Haejoo Chang, Izaskun Buendia, Monica M. Santisteban, Steven G. Segarra, Kenzo Koizumi, Yukio Sugiyama, Michelle Murphy, Henning Voss, Joseph Anrather, Costantino Iadecola. Dietary salt promotes neurovascular and cognitive dysfunction through a gut-initiated TH17 response. Nature Neuroscience, 2018

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Yes No