5/5 (1)

Jak wynika z najnowszych badań naukowców z University of Pennsylvania, dzieci, które jedzą ryby co najmniej raz w tygodniu, śpią lepiej i mają wyższe wyniki testów IQ, które są średnio o 4 punkty wyższe niż u tych dzieci, które spożywają ryby rzadziej lub wcale. Wyniki badań opublikowano w “Scientific Reports”.

Jak przeprowadzono badanie

Grupa 541 9-11-latków w Chinach, 54% chłopców i 46% dziewcząt, wypełniła kwestionariusz dotyczący spożycia ryb w ciągu ostatniego miesiąca, z opcjami od “nigdy” do ” co najmniej raz w tygodniu”. Grupę poddano także chińskiej wersji testu IQ o nazwie “Wechsler Intelligence Scale for Children-Revised“, który bada umiejętności werbalne i niewerbalne. Następnie rodzicie dzieci uczestniczących w badaniu odpowiedzieli na pytania dotyczące jakości snu za pomocą standardowego kwestionariusza dotyczącego nawyków dzieci, który obejmował takie zagadnienia, jak czas snu i częstotliwość nocnego czuwania lub senność w ciągu dnia. Na koniec naukowcy uwzględnili dane demograficzne, w tym stopień wykształcenia rodziców, zawód i stan cywilny oraz liczbę dzieci w rodzinie.

Wyniki badania

Analizując zebrane dane, zespół badawczy stwierdził, że dzieci, które spożywały ryby co najmniej raz w tygodniu, uzyskały o 4,8  więcej punktów w testach IQ niż te dzieci, które określiły swoją częstotliwości konsumpcji ryb na  “rzadko” lub “nigdy“. Ci, których posiłki czasami zawierały ryby, zdobywali 3,3 punktu więcej. Ponadto zwiększone spożycie ryb było związane z mniejszą ilością zaburzeń snu, co według naukowców wskazuje na lepszą ogólną jakość snu.

Biorąc pod uwagę młody wiek tej grupy badanej, zespół badawczy nie zdecydował się na analizę szczegółów, takich jak np. rodzaj spożywanych ryb. Na razie naukowcy zalecają stopniowe włączanie ryb do diety.

Źródło: Jianghong Liu, Ying Cui, Linda Li, Lezhou Wu, Alexandra Hanlon, Jennifer Pinto-Martin, Adrian Raine, Joseph R. Hibbeln. The mediating role of sleep in the fish consumption – cognitive functioning relationship: a cohort study. Scientific Reports, 2017; 7 (1)

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Loading...