Teraz czytasz
Leczenie dietetyczne chorób sercowo-naczyniowych

Leczenie dietetyczne chorób sercowo-naczyniowych

Małgorzata Wilkowska
laktoowowegetarinizm

Jak wynika z nowych badań w opublikowanych czasopiśmie wydawanym przez American Heart Association „Circulation”, dieta laktoowowegetariańska (odmiana wegetarianizmu obejmująca spożywanie jaj, mleka oraz przetworów mlecznych, z jednoczesnym wyłączeniem konsumpcji mięsa i ryb) oraz dieta śródziemnomorska są prawdopodobnie równie skuteczne w zmniejszaniu ryzyka występowania chorób sercowo-naczyniowych i udaru mózgu. Wcześniejsze badania wykazały, że dieta śródziemnomorska zmniejsza pewne czynniki ryzyka chorób układu krążenia, podobnie jak dieta wegetariańska. Poniższe badanie zespołu naukowców z University of Florence i Careggi University Hospital (Włochy) jest jednak pierwszym porównującym efekty stosowania tych dwóch odrębnych wzorców żywieniowych.

Dieta laktoowowegetariańska a choroby sercowo-naczyniowe

Naukowcy postanowili sprawdzić czy przejście na dietę laktoowowegetariańską osób, które zwyczajowo spożywały mięso i ryby, spowoduje korzystne zmiany zdrowotne. Aby jak najlepiej uzasadnić postawioną tezę, porównano stosowanie diety laktoowowegetariańskej ze stosowaniem diety śródziemnomorskiej przez tę samą grupę osób.

W badaniu wzięło udział 107 osób z nadwagą, w wieku 18-75 lat. Uczestnicy zostali losowo podzieleni na dwie grupy: pierwsza – miała stosować niskokaloryczną dietę wegetariańską (z uwzględnieniem nabiału i jaj), a druga – niskokaloryczną dietę śródziemnomorskiej (w skład której wchodziło: drób, ryby i czerwone mięso w ograniczonych ilościach, a także owoce, warzywa, nasiona roślin strączkowych i produkty zbożowe pełnoziarniste). Grupy stosowały powyższe wzorce żywieniowe przez trzy miesiące. Następnie dokonano zmiany na kolejne trzy miesiące – grupa pierwsza przeszła na dietę śródziemnomorska, a druga – laktoowowegetariańską.  Wszyscy uczestnicy brali udział w sesjach doradczych, podczas których otrzymywali porady na temat diety, którą mieli rozpocząć. Informacje obejmowały szczegółowy tygodniowy jadłospis, a także informacje na temat produktów spożywczych, które należy uwzględnić i wykluczyć podczas stosowania diety. W planach żywieniowych około 50-55% podaży energii pochodziło z węglowodanów, 15-20% z białka i 25-30% z tłuszczu (z mniej niż 7% z tłuszczów nasyconych), a dzienna podaż cholesterolu wynosiła mniej niż 200 mg.

Wyniki badania i wnioski

Badacze zanotowali, że u uczestników zarówno na diecie śródziemnomorskiej i laktoowowegetariańskiej wystąpiła:

– redukcja tkanki tłuszczowej o około 3 funtów (ok. 1,36 kg),

– redukcja ogólnej masy ciała o około 4 funtów (ok. 1,81 kg),

Autorzy badania twierdzą, że znaleźli dwie różnice między wymienionymi wzorcami żywieniowymi,  które mogą być godne uwagi. Mianowicie stosowanie diety wegetariańskej było bardziej skuteczne w obniżaniu poziomu cholesterolu LDL, podczas gdy dieta śródziemnomorska powodowała obniżenie poziomu triglicerydów. Tym samym stosowanie diet przyczyniło się do zmniejszenia ryzyka występowania zawału serca i udaru. Tak więc głównym przesłaniem badania jest to, że niskokaloryczna dieta laktoowowegetariańska może pomóc pacjentom zmniejszyć prawdopodobieństwo występowania chorób sercowo-naczyniowych w tym samym stopniu co niskokaloryczna dieta śródziemnomorska.

W artykule towarzyszącym badaniu, napisano, że ​​istnieją podobieństwa między dwiema dietami, które mogą wyjaśniać wyniki. Oba wzorce żywieniowe są obfite w owoce i warzywa, nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe pełnoziarniste i orzechy, z optymalną podażą energii i ograniczeniem zawartości tłuszczy nasyconych.

Zobacz również
dieta śródziemnomorska

Promowanie powyższych diet przez pracowników służby zdrowia oferuje możliwe rozwiązanie bieżących wyzwań w zakresie prewencji otyłości i chorób układu krążenia. Ograniczenia badania obejmują fakt, że uczestnicy byli w stosunkowo niskim stopniu zagrożeni występowaniem chorób sercowo-naczyniowych. Niezbędne są więc dalsze badania.

Źródła:

Francesco Sofi, Monica Dinu, Giuditta Pagliai, Francesca Cesari, Anna Maria Gori, Alice Sereni, Matteo Becatti, Claudia Fiorillo, Rossella Marcucci, Alessandro Casini. Low-Calorie Vegetarian Versus Mediterranean Diets for Reducing Body Weight and Improving Cardiovascular Risk Profile: CARDIVEG Study (Cardiovascular Prevention With Vegetarian Diet). Circulation, 2018

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321035.php

Brak ocen

Proszę oceń