Teraz czytasz
Olej marula – naturalny kosmetyk

Olej marula – naturalny kosmetyk

marula

Olej marula to substancja z tradycjami i długą historią. Produkcją tego bursztynowego płynu o delikatnym zapachu od stuleci zajmowały się kobiety z plemienia Ovambo w Namibii. Używają go po dziś dzień jako uniwersalnego kosmetyku do ciała, twarzy i włosów.Olej marula pozyskiwany jest z afrykańskiego drzewa, a dokładniej z pestek jego owoców. Co ciekawe, drzewo to zwane jest także drzewem słoni. Wynika to z faktu, iż owoce maruli roztaczają w powietrzu słodką i intensywną woń, która przyciąga słonie nawet z dalekich odległości. Ssaki ze smakiem spożywają owoce, co wprowadza je w stan upojenia. Ponadto, Afrykańczycy uważają, iż przyniesienie w podarku owocu marula to gest przyjaźni, który oznacza, że przybysz przychodzi w dobrej wierze.

Co znajdziemy w oleju?

Sam olej marula to bogactwo m.in. dobroczynnych kwasów tłuszczowych. W swoim składzie zawiera przede wszystkim jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Jest odporny na utlenianie i zachowuje stabilność w wysokiej temperaturze. Można używać go do smażenia, jak również dodawać do sałatek. Jednakże ze względu na wysoką cenę, nie używa się go w kuchni na co dzień. Wykorzystywany jest natomiast jako olej kosmetyczny o właściwościach pielęgnacyjnych.

marula grafika
© Daria Ustugiova / Shutterstock

Naturalny kosmetyk

Bursztynowy płyn od stuleci wykorzystywany jest w pielęgnacji skóry i włosów, z uwagi na wyjątkowe właściwości nawilżające i oczyszczające. Jedną z zalet oleju marula jest zdolność do zwalczania wolnych rodników. Produkt zawiera bowiem flawonoidy, które chronią przed wczesnym starzeniem się organizmu, infekcjami lub chorobami. Ponadto, olej marula jest bogaty w antyoksydanty, składniki mineralne i odżywcze, które chronią skórę przed uszkodzeniami, dodatkowo poprawiają aktywność komórkową oraz wnikają w głąb skóry, intensywnie ją nawilżając. Wspomniane antyoksydanty – m.in. tokoferole, flawony czy katechiny, działają przeciwzmarszczkowo, wygładzając skórę. Olej marula redukuje zmiany trądzikowe, blizny i przebarwienia. Zapobiega też rozstępom. Ponadto działa antybakteryjnie, nadaje się więc do oczyszczania cery. Stosowany jest również jako środek do demakijażu. Olej ten bardzo często wykorzystywany jest jako środek wspomagający podczas leczenia łuszczycy bądź egzemy. Bursztynowy płyn reguluje pracę gruczołów łojowych, wzmacnia cebulki włosów oraz nadaje włosom blasku, zmiękcza i uelastycznia je. Chroni także skórę głowy przed promieniowaniem.

Olej marula i zdrowie

Trwają badania nad korzystnym wpływem ekstraktów z drzewa marula, jak i samego oleju, na zdrowie człowieka. Według wstępnych analiz przypuszcza się, iż marula może wykazywać działanie przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne,  przeciwbólowe, a także właściwości przeciwpasożytnicze.

Zobacz również
dieta dla zachowania młodej skóry

Bibliografia:

  1. https://www.doz.pl/czytelnia/a12961-Olej_marula_-_wlasciwosci_i_zastosowanie
  2. https://nanoil.pl/blog/post/olej-marula-na-w%C5%82osy-cudowny-z%C5%82oty-eliks
  3. https://www.ekologia.pl/kobieta/uroda/olej-marula-wlasciwosci-i-zastosowanie-jak-stosowac-olej-marula,21719.html
  4. “Lost Crops of Africa, Volume III: Fruits; Development, Security and Cooperation Policy and Global Affairs”; The National Academies Press, Washington USA, 2008
  5. http://olejek-marula.pl/
  6. Sclerocarya birrea (Marula), An African Tree of Nutritional and Medicinal Uses: A Review” Abdalbasit Adam Mariod, 2012
  7. „Safety and efficacy of Sclerocarya birrea (A.Rich.) Hochst (Marula) oil: A clinical perspective” Baatile Komane i Inn., 2015
5/5 (1)

Proszę oceń

Scroll To Top