Witamina D w grzybach jadalnych

Avatar photo
witamina d w grzybach

Na podstawie badań oceniających stopień zawartości witaminy D w organizmie wynika, że znaczna część populacji Polski oraz reszty świata cierpi na niedobór tej witaminy.

W 1822 roku Jędrzej Śniadecki odkrył zależność pomiędzy długością ekspozycji na słońce a występowaniem krzywicy u dzieci. Kolejne prowadzone doświadczenia jako przyczynę niedoboru witaminy wskazywały niedostateczną syntezę skórną cholekalcyferolu, która jest spowodowana niskim indeksem UV na obszarze położonym w średnich oraz wysokich szerokościach geograficznych oraz powiązana ze stosowaniem kosmetyków z filtrem UV-B. Czynnikiem pogłębiającym problem niedoboru tego składnika jest nieprawidłowo zbilansowana dieta oraz unikanie produktów pochodzenia zwierzęcego. Diety eliminacyjne, w których nie stosuje się produktów zwierzęcych powinny zwierać grzyby jadalne, które są ważnym źródłem witaminy D.

Witamina D jest składnikiem należącym do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Występuje pod postaciami izomerów, pośród których największe znaczenie ma cholekalcyferol (D3) oraz ergokalcyferol (D2). Oba te związki należą do sekosteroidów, które po reakcjach hydroksylacji wykazują czynną aktywność biologiczną.

Przemiany witaminy D

W organizmie czÅ‚owieka witamina D2 oraz D3 powstaje z dwóch źródeÅ‚ – wraz z dietÄ… w czasie spożywania pokarmów oraz w reakcjach syntezy skórnej. Witamina D pochodzenia endogennego wytwarzana jest w skórze. Cholesterol oraz 7-dehydrocholesterol stanowi prowitaminÄ™ D, która pochÅ‚ania Å›wiatÅ‚o UV o dÅ‚ugoÅ›ci fali od 280 do 315 nm. Pod wpÅ‚ywem promieni UV prowitamina D przemienia siÄ™ w prewitaminÄ™ D3.  W ostatnim etapie przemian prewitamina D3 ulega termicznej izomeryzacji do cholekalcyferolu. 

Witamina D3 pochodząca z syntezy skórnej podążając układem krwionośnym łączy się z wyspecjalizowanym białkiem wiążącym witaminę D. Kompleks białko-witamina transportowany jest do wątroby

Ergokalcyferol oraz cholekalcyferol pochodzÄ…ce z diety ulegajÄ… wchÅ‚anianiu w jelicie cienkim. Transportowane sÄ… w chylomikronach, które majÄ… zdolność do przedostawania siÄ™ przez limfÄ™ do centralnego krwioobiegu. Metabolizowane w naczyniach krwionoÅ›nych sÄ… selekcjonowane przez wÄ…trobÄ™ jako chylomikrony resztkowe. 

witamina d grzyby shitake
© Valentina Gabdrakipova / 123RF

W organizmach grzybów promieniowanie UV-B analogicznie pobudza syntezÄ™ ergokalcyferolu z ergosterolu. Ergosterol, czyli prowitamina D2 uważana jest za główny steroid produkowany przez grzyby. Pod wpÅ‚ywem Å›wiatÅ‚a UV i fal o dÅ‚ugoÅ›ci od 280 do 315 nm ulega procesowi fotolizy, przeksztaÅ‚cajÄ…c siÄ™ w prewitaminÄ™ D2. Na drodze spontaniczna reakcji termicznej izomeryzacji prewitaminy D2 powstaje ergokalcyferol – witamina D2. 

Niedobór witaminy D

Literatura medyczna podaje, że od 50 do 80% populacji zmaga siÄ™ z niedoborem witaminy D. OgólnodostÄ™pne badania laboratoryjne badajÄ… stężenie 25-hydroksypochodnej witaminy w surowicy krwi. Niedobór witaminy D oznacza siÄ™ przy uzyskaniu stężenia poniżej 50 nmol/l. 

NajważniejszÄ… drogÄ… pozyskiwania witaminy D dla czÅ‚owieka jest regularna ekspozycja na naturalne promienie sÅ‚oneczne. W celu przeprowadzenia prawidÅ‚owej syntezy skórnej należy zażywać kÄ…pieli sÅ‚onecznych od 5 do 10 minut dziennie. Nie jest możliwe przedawkowanie witaminy D poprzez wystawianie siÄ™ na sÅ‚oÅ„ce, ponieważ podczas ekspozycji na promienie UV prewitamina D3 ulega także przeksztaÅ‚ceniu do nieaktywnych form biologicznych – fotoizomerów cholekalcyferolu. 

Istnieje wiele czynników zewnÄ™trznych ograniczajÄ…cych endogennÄ… syntezÄ™ cholekalcyferolu. StopieÅ„ zanieczyszczenia powietrza, pora roku i dnia oraz szerokość geograficzna obszaru ograniczajÄ… przenikanie promieni sÅ‚onecznych w gÅ‚Ä…b skóry czÅ‚owieka. Stosowanie kosmetyków z filtrami oraz zakrywanie ciaÅ‚a podczas sÅ‚onecznych dni ogranicza endogennÄ… syntezÄ™ witaminy D. Czynnikami wewnÄ™trznymi oraz osobniczymi wpÅ‚ywajÄ…cymi na zdolność do wytwarzania witaminy D jest wiek pacjenta, indywidualna pigmentacja skóry oraz rozlegÅ‚e stany po oparzeniach i przeszczepieniach powÅ‚ok skórnych. 

Alternatywnym sposobem na dostarczenie witaminy D do organizmu i pokrycie niezbędnego zapotrzebowania jest dostarczenie jej z dietą. Wydajność wchłaniania z przewodu pokarmowego podaje się na od 60 do 90%. Jest to proces uzależniony od stanu nabłonka jelit, ruchów perystaltycznych oraz innych występujących składników diety. Pożywienie często nie pokrywa całkowitego zapotrzebowania na witaminę D i jest to problem należący do wszystkich grup wiekowych. Za główną przyczynę niedoborów uważa się źle zbilansowaną dietę. Podejmowanie prób utraty wagi poprzez stosowanie radykalnych diet eliminacyjnych może prowadzić do niedoborów dietetycznych.

Zawartość witaminy D w grzybach jadalnych

W polskiej kulturze kulinarnej za grzyby jadalne uważa się spożywane przez ludzi owocniki grzybów z typu podstawczaków Basidiomycota. Pochodzą one z dziko rosnących lasów oraz prywatnych upraw. Wśród najczęściej stosowanych grzybów wyróżnia się: pieczarkę dwuzarodnikową (Agaricus bisporus), boczniaka ostrygowatego (Pleurotus ostreatus), borowika szlachetnego (Boletus edulis), mleczaja rydza (Lactarius deliciosus) oraz gatunki koźlarzy, maślaków oraz podgrzybków

Zobacz również
sorgo

Grzyby charakteryzujÄ… siÄ™ niskÄ… wartoÅ›ciÄ… energetycznÄ… oraz wyrazistymi walorami sensorycznymi. 90% ich masy to woda. SÄ… cennym źródÅ‚em skÅ‚adników mineralnych oraz witamin z grupy B. Można znaleźć w nich także Å›ladowe iloÅ›ci biaÅ‚ka. 

witamina D pieczarki
© yelenayemchuk / 123RF

Grzyby sÄ… źródÅ‚em steroidów. Zawartość ergosterolu wynosi od 300 do 700mg w 100g suchej masy. Pod wpÅ‚ywem promieni sÅ‚onecznych ulega przemianie do ergokalcyferolu, czyli witaminy D2. Czynnikami odpowiadajÄ…cymi za intensywność tego procesu sÄ… warunki Å›rodowiskowe oraz cechy gatunkowe. Grzyby rosnÄ…ce w naturalnych warunkach zawierajÄ… wiÄ™cej ergokalcyferolu i zawdziÄ™czajÄ… to wiÄ™kszej ekspozycji na promieniowanie sÅ‚oneczne. Grzyby pochodzÄ…ce ze sztucznych upraw przemysÅ‚owych poddawane sÄ… sztucznemu naÅ›wietlaniu w celu zwiÄ™kszenia ich wartoÅ›ci odżywczej. Sztuczne źródÅ‚a Å›wiatÅ‚a okazaÅ‚y siÄ™ być skuteczne pod wzglÄ™dem stymulacji do syntezy witaminy D2. 

Stabilność ergokalcyferolu

Witamina D2 jest substancjÄ… trwaÅ‚Ä…. Proces suszenia grzybów nie wpÅ‚ywa na jej zawartość w gotowym produkcie. Straty substancji czynnej zauważa siÄ™ dopiero po dÅ‚ugotrwaÅ‚ym przechowywaniu suszu. Suszone grzyby powinno przechowywać siÄ™ w plastikowych pojemnikach ze szczelnym zamkniÄ™ciem oraz bez dostÄ™pu do wilgoci i promieni sÅ‚onecznych. Po 18 miesiÄ…cach skÅ‚adowania susz grzybów zawiera od 48 do 68% wyjÅ›ciowej iloÅ›ci witaminy D. 

Biodostępność ergokalcyferolu

Stopień dostępności biologicznej witaminy D, która znajduje się w przyjmowanym pokarmie zależy od wchłaniania jej w jelicie cienkim, wydajności procesu hydroksylacyjnego w wątrobie i ostatecznie powstania 25-hydroksypochodnej – 25(OH)D. Badania prowadzone nad biodostępnością ergokalcyferolu wykazują, że spożywanie grzybów o wysokiej zawartości tego składnika po stymulacji sztucznej lub ekspozycji naturalnej, wpływa na podwyższenie się stężenia 25(OH)D w surowicy krwi u osób posiadających niedobory żywieniowe. Dostarczenie wraz z pożywieniem ilości 14 µg ergokalcyferolu dziennie, powoduje taki sam efekt co dostarczanie go wraz z suplementem. Po okresie 3 tygodni regularnego spożywania odnotowano wzrost 25(OH)D o 50%

Ergokalcyferol jest substancją łatwoprzyswajalną, pochodzącą także ze sztucznych upraw przemysłowych. Badania naukowe nad biodostępnością substancji z wcześniej napromieniowanych UV-B pieczarek pokazały, że spożywanie tygodniowo jednej porcji zupy z ich dodatkiem wpłynęło na wzrost wartości 25(OH)D w surowicy krwi. Pieczarki zwierały 191,8 µg witaminy D2 w 100g. Uczestnicy eksperymentu początkowo posiadali wartości poniżej 50 nmol/l 25(OH)D. Po dwóch tygodniach od rozpoczęcia obserwacji zauważono wzrost stężenia 25(OH)D z 34 nmol/l do wartości ponad 47 nmol/l. W końcowej fazie eksperymentu stężenie 25(OH)D wynosiło ponad 50 nmol/l. Dodatkowa porcja pieczarek w tygodniowej diecie okazała się być równie skuteczna co suplementacja płynnego preparatu witaminy D2.

Bibliografia

  1. Jędrzejewska K., Karbowska J., Kochan Z., Witamina D w grzybach jadalnych – biosynteza, zawartość, biodostępność i znaczenie w żywieniu, Postępy Hig Med Dosw, 2019, 73, 662-673.
  2. Chruszczewska E., Miner M., Zdrojewicz Z., Wpływ witaminy d na organizm człowieka, Med Rodz, 2015, 2, 18, 61-66.
  3. Jasik A., Paczyńska M., Marcinkowska-Suchowierska E., Walicka M., Wąsowski M., Niedobór witaminy D – problem społeczny, Post Nauk Med, 1, 2008, 14-22.