Dieta wegaĆska na cztery pory roku to kolejna ksiÄ ĆŒka autorstwa Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej i Ewy Sypnik-Pogorzelskiej wydana nakĆadem wydawnictwa RM w 2020 roku.
TytuĆ: Dieta wegaĆska na cztery pory roku |
Autorzy: Ewa Sypnik-Pogorzelska, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska |
Wydawnictwo: RM |
IloĆÄ stron: 256 |
Rok wydania: 2020 |
Dieta roĆlinna na czasie
Tym razem panie podjÄĆy siÄ przybliĆŒenia czytelnikom zagadnienia diet roĆlinnych. To wĆaĆnie dieta bezmiÄsna od kilku sezonĂłw budzi ogromne zainteresowanie konsumentĂłw, naukowcĂłw i mediĂłw. Powstaje mnĂłstwo ksiÄ ĆŒek (Jedz Zielone, Wege. Rodzina, Wege. Dieta roĆlinna w praktyce), zachÄcajÄ cych do zwiÄkszenia udziaĆu produktĂłw roĆlinnych w codziennym jadĆospisie.
Ograniczenie spoĆŒycia miÄsa nie tylko korzystnie wpĆywa stan zdrowia ale takĆŒe na dobrostan Ćrodowiska naturalnego, o czym przekonywaĆ zespĂłĆ ekspertĂłw tworzÄ cych zalecenia planetary health diet. Bez wÄ tpienia diety roĆlinne staĆy siÄ modne a jej zwolennicy chcÄ poznaÄ jak najwiÄcej szczegĂłĆĂłw z niÄ zwiÄ zanych.
A jak sami zainteresowani oceniajÄ dietÄ bezmiÄsnÄ ? Naukowcy zbadali postrzeganie diety wegaĆskiej przez konsumentĂłw, uznawana jest ona za etycznÄ , korzystnÄ dla Ćrodowiska a takĆŒe zdrowÄ (czytaj wiÄcej: https://dietetycy.org.pl/co-myslimy-o-dietach-roslinnych-badanie-naukowe/)
Dieta wegaĆska na cztery pory roku
Tego samego zdania sÄ teĆŒ autorki ksiÄ ĆŒki âDieta wegaĆska na cztery pory rokuâ. W pierwszej czÄĆci tego opracowania pojawiĆy siÄ objaĆnienia co do mikro i makroskĆadnikĂłw w diecie wegaĆskiej oraz zarys najwaĆŒniejszych zasad komponowania jarskiego jadĆospisu.
Autorki rozwiaĆy najczÄĆciej pojawiajÄ ce siÄ wÄ tpliwoĆci konsumentĂłw, co do potencjalnie niedoborowych skĆadnikĂłw odĆŒywczych. WÄ tpliwoĆci konsumentĂłw dotyczÄ takĆŒe tego czy dieta bezmiÄsna nie powoduje niedostatecznego spoĆŒycia biaĆka, a takĆŒe czy i jakie skĆadniki odĆŒywcze powinny zostaÄ dostarczone w formie suplementĂłw.
Bardzo praktycznÄ poradÄ jaka znalazĆa siÄ w ksiÄ ĆŒce jest ta dotyczÄ ca zwiÄkszenia biodostÄpnoĆci skĆadnikĂłw odĆŒywczych. W rozdziale superfoods dla wegan autorki zebraĆy i opisaĆy produkty o wysokiej zawartoĆci skĆadnikĂłw odĆŒywczych i czynnych biologicznie zwiÄ zkĂłw. Takie zestawienie produktĂłw bÄdzie pomocnÄ wskazĂłwkÄ dla czytelnikĂłw chcÄ cych rozpoczÄ Ä stosowanie diety wegaĆskiej. Podobnie jak pozostaĆe porady praktyczne zebrane w âDieta wegaĆska na cztery pory rokuâ dotyczÄ ce miÄdzy innymi roĆlinnych zamiennikĂłw miÄsa, mleka i jego produktĂłw, masĆa, jajek, czy sĆodyczy na bazie nabiaĆu.
W czÄĆci przepisowej autorki pogrupowaĆy potrawy zgodnie z sezonowoĆciÄ produktĂłw.
W czÄĆci wiosennej znalazĆy siÄ pomysĆy na rĂłĆŒnorodne kasze, saĆatki i pasty. Do ciekawszych przepisĂłw naleĆŒÄ miÄdzy innymi saĆatka z kuskusem i szparagami, spring rollsy z warzywnym miksem czy kasza z soczewicÄ .
W propozycjach na lato autorki âDiety wegaĆskiej na cztery pory rokuâ poleciĆy czekoladowy budyĆ jaglany z malinami, faszerowanego bakĆaĆŒana oraz chĆodnik ogĂłrkowo-orzechowy.
W jesiennym wegaĆskim menu dominujÄ koktajle i smoothies, a takĆŒe dania z kaszÄ i dyniÄ . W tym rozdziale uwagÄ zwracajÄ saĆatka z brukselki i fasolki z ĆŒurawinÄ , koktajl jarmuĆŒowy czy placki z cukinii z ciecierzycÄ .
Na zimowe wieczory dla jaroszy autorki polecajÄ miÄdzy innymi pudding chia na jogurcie kokosowym z owocowym musem, kotlety mielone z ciecierzycy oraz placki z kimchi.
Ostatni rozdziaĆ poĆwiÄcony zostaĆ przepisom opartym o produkty dostÄpne o kaĆŒdej porze roku. Proste przepisy z tej sekcji zachwycÄ wszystkich, ktĂłrzy stawiajÄ kulinarne pierwsze kroki. Do tych daĆ naleĆŒÄ owsianka z masĆem orzechowym i owocami, waniliowy budyĆ jaglany, paprykowy hummus czy spaghetti z pieczarkami.
Podsumowanie
KsiÄ ĆŒka duetu Jarzynka-Jendrzejewska i Sypnik-Pogorzelska jest wartym uwagi ĆșrĂłdĆem przepisĂłw dla osĂłb chcÄ cych przejĆÄ na weganizm, ale takĆŒe tych chcÄ cych ograniczaÄ iloĆÄ spoĆŒywanego miÄsa. Z przepisĂłw skorzystajÄ takĆŒe osoby, jedzÄ ce w sposĂłb tradycyjny, poszukujÄ ce inspiracji dla urozmaicenia swojego menu.Â
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. DoĆwiadczony wykĆadowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykuĆĂłw w prasie branĆŒowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl