Dieta wegaƄska na cztery pory roku [RECENZJA]

Avatar photo

Dieta wegaƄska na cztery pory roku to kolejna ksiÄ…ĆŒka autorstwa Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej i Ewy Sypnik-Pogorzelskiej wydana nakƂadem wydawnictwa RM w 2020 roku.

TytuƂ: Dieta wegaƄska na cztery pory roku
Autorzy: Ewa Sypnik-Pogorzelska, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska
Wydawnictwo: RM
Iloƛć stron: 256
Rok wydania: 2020

Dieta roƛlinna na czasie

Tym razem panie podjęƂy się przybliĆŒenia czytelnikom zagadnienia diet roƛlinnych. To wƂaƛnie dieta bezmięsna od kilku sezonĂłw budzi ogromne zainteresowanie konsumentĂłw, naukowcĂłw i mediĂłw. Powstaje mnĂłstwo ksiÄ…ĆŒek (Jedz Zielone, Wege. Rodzina, Wege. Dieta roƛlinna w praktyce), zachęcających do zwiększenia udziaƂu produktĂłw roƛlinnych w codziennym jadƂospisie.

Ograniczenie spoĆŒycia mięsa nie tylko korzystnie wpƂywa stan zdrowia ale takĆŒe na dobrostan ƛrodowiska naturalnego, o czym przekonywaƂ zespóƂ ekspertĂłw tworzących zalecenia planetary health diet. Bez wątpienia diety roƛlinne staƂy się modne a jej zwolennicy chcą poznać jak najwięcej szczegóƂów z nią związanych.

A jak sami zainteresowani oceniają dietę bezmięsną? Naukowcy zbadali postrzeganie diety wegaƄskiej przez konsumentĂłw, uznawana jest ona za etyczną, korzystną dla ƛrodowiska a takĆŒe zdrową (czytaj więcej: https://dietetycy.org.pl/co-myslimy-o-dietach-roslinnych-badanie-naukowe/)

Dieta wegaƄska na cztery pory roku

Tego samego zdania są teĆŒ autorki ksiÄ…ĆŒki „Dieta wegaƄska na cztery pory roku”. W pierwszej częƛci tego opracowania pojawiƂy się objaƛnienia co do mikro i makroskƂadnikĂłw w diecie wegaƄskiej oraz zarys najwaĆŒniejszych zasad komponowania jarskiego jadƂospisu.

Autorki rozwiaƂy najczęƛciej pojawiające się wątpliwoƛci konsumentĂłw, co do potencjalnie  niedoborowych skƂadnikĂłw odĆŒywczych. Wątpliwoƛci konsumentĂłw dotyczą takĆŒe tego czy dieta bezmięsna nie powoduje niedostatecznego spoĆŒycia biaƂka, a takĆŒe czy i jakie skƂadniki odĆŒywcze powinny zostać dostarczone w formie suplementĂłw.

Bardzo praktyczną poradą jaka znalazƂa się w ksiÄ…ĆŒce jest ta dotycząca zwiększenia biodostępnoƛci skƂadnikĂłw odĆŒywczych. W rozdziale superfoods dla wegan autorki zebraƂy i opisaƂy produkty o wysokiej zawartoƛci skƂadnikĂłw odĆŒywczych i czynnych biologicznie związkĂłw. Takie zestawienie produktĂłw będzie pomocną wskazĂłwką dla czytelnikĂłw chcących rozpocząć stosowanie diety wegaƄskiej. Podobnie jak pozostaƂe porady praktyczne zebrane w „Dieta wegaƄska na cztery pory roku” dotyczące między innymi roƛlinnych zamiennikĂłw mięsa, mleka i jego produktĂłw, masƂa, jajek, czy sƂodyczy na bazie nabiaƂu.

W częƛci przepisowej autorki pogrupowaƂy potrawy zgodnie z sezonowoƛcią produktów.

W częƛci wiosennej znalazƂy się pomysƂy na rĂłĆŒnorodne kasze, saƂatki i pasty. Do ciekawszych przepisĂłw naleĆŒÄ… między innymi saƂatka z kuskusem i szparagami, spring rollsy z warzywnym miksem czy kasza z soczewicą.

W propozycjach na lato autorki „Diety wegaƄskiej na cztery pory roku” poleciƂy czekoladowy budyƄ jaglany z malinami, faszerowanego bakƂaĆŒana oraz chƂodnik ogĂłrkowo-orzechowy.

Zobacz rĂłwnieĆŒ

W jesiennym wegaƄskim menu dominują koktajle i smoothies, a takĆŒe dania z kaszą i dynią. W tym rozdziale uwagę zwracają saƂatka z brukselki i fasolki z ĆŒurawiną, koktajl jarmuĆŒowy czy placki z cukinii z ciecierzycą.

Na zimowe wieczory dla jaroszy autorki polecają między innymi pudding chia na jogurcie kokosowym z owocowym musem, kotlety mielone z ciecierzycy oraz placki z kimchi.

Ostatni rozdziaƂ poƛwięcony zostaƂ przepisom opartym o produkty dostępne o kaĆŒdej porze roku. Proste przepisy z tej sekcji zachwycą wszystkich, ktĂłrzy stawiają kulinarne pierwsze kroki. Do tych daƄ naleĆŒÄ… owsianka z masƂem orzechowym i owocami, waniliowy budyƄ jaglany, paprykowy hummus czy spaghetti z pieczarkami.

Podsumowanie

KsiÄ…ĆŒka duetu Jarzynka-Jendrzejewska i Sypnik-Pogorzelska jest wartym uwagi ĆșrĂłdƂem przepisĂłw dla osĂłb chcących przejƛć na weganizm, ale takĆŒe tych chcących ograniczać iloƛć spoĆŒywanego mięsa. Z przepisĂłw skorzystają takĆŒe osoby, jedzące w sposĂłb tradycyjny, poszukujące inspiracji dla urozmaicenia swojego menu.Â