Owoce. Wszystkie owoce od A do Z wraz z obrazami!
Owoce są niezwykle ważną częścią naszej diety. Stanowią źródło błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych i innych składników bioaktywnych. Zawierają antyoksydanty, takie jak witamina A, C oraz E, a także flawonoidy, które usuwają wolne rodniki powstające w organizmie. Z tego względu, owoce powinny znaleźć się w jadłospisie każdej osoby. Dietę należy wzbogacać w różnego rodzaju owoce w ilości co najmniej dwóch porcji dziennie, gdzie za porcję uznaje się jedną sztukę owocu, bądź jedną szklankę soku.
Na tej stronie znajdziesz katalog wszystkich owoców opisanych na dietetycy.org.pl w kolejności alfabetycznej.
Owoce na A
Aronia
Aronia jest owocem o czarnym zabarwieniu, które zawdzięcza zawartym w niej polifenolom. Stanowi dobre źródło związków przeciwutleniających, zawiera kwas foliowy oraz błonnik pokarmowy. Owoc ten posiada specyficzny kwaśno-cierpki smak. Więcej dowiesz się z artykułu „Aronia – odkryj moc antyoksydantów” dr Justyny Bylinowskiej.
Agrest
Agrest jest produktem niskoenergetycznym. Jego owoce są dobrym źródłem witaminy C oraz błonnika pokarmowego. Posiada słodki, lekko kwaskowaty smak. Jeśli chodzi o kolor, agrest może być zielony, żółty, ciemnofioletowy lub czerwony. Dlaczego warto go jeść, dowiesz się z artykułu „Agrest – zapomniany skarb polskich sadów” dr Justyny Bylinowskiej.
Aktinidia
Aktinidia to inna nazwa mini kiwi. Jest to owoc o wysokiej zawartości witaminy C, który przebojem zdobywa serca polskich plantatorów i konsumentów. Więcej o aktinidii w artykuł dr Justyny Bylinowskiej „Minikiwi – smak tropików z Polski”.
Awokado
Awokado jest owocem wysokoenergetycznym, ze względu na zawarte w nim kwasy tłuszczowe. Ten zielony owoc posiada w swoim składzie m. in. cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na pracę mózgu bądź układu krwionośnego. Awokado posiada też antyoksydanty, takie jak witamina C oraz E. to tylko część skarbów skrytych w awokado. Resztę poznasz w artykule Marty Kraśnickiej „Awokado”.
Acai
Jagody Acai posiadają fioletowy kolor, kóry zawdzięczają zawartym w nich antocyjanom – przeciwutleniającym substancjom aktywnym. Owoce te są stosunkowo bogate w tłuszcze, zawierają ich więcej niż cukrów. Smak jagód acai można opisać jako mieszankę czekolady i jagód z lekko metalicznym posmakiem. Więcej sekretów jagód acai czeka na Ciebie w artykule Aleksandry Milewskiej „Jagody acai”.
Arbuz
Arbuz jest słodkim w smaku owocem, w którego składzie występuje niemalże sama woda, dlatego też zaliczany jest do owoców niskoenergetrycznych. Zawiera także witaminy A, C, B1, B2, B6 oraz składniki mineralne, takie jak miedź, żelazo, mangan. W swoim składzie posiada przeciwutleniacze (m. in. likopen i beta-karoten) oraz aminokwasy niebiałkowe (cytrulina). Jeśli jesteś fanem arbuzów, na pewno nie chcesz pominąć artykułu Katarzyny Boczar „Arbuz – wodny owoc dla zdrowia”.
Ananas
Ananas posiada twardą skórkę, zbudowaną z brązowych łusek. W środku znajduje się żółty miąższ. Owoc ten jest bardzo słodki. Ananas jest bogatym źródłem witaminy C i beta-karotenu. Posiada w swoim składzie także składniki mineralne, takie jak magnez czy potas, którego działanie polega na m.in. regulacji poziomu ciśnienia krwi. Wiele więcej ciekawostek o tym owocu czeka w artykule dr Justyny Bylinowskiej „Ananas – właściwości, wartości odżywcze i intrygujące fakty”.
Acerola
Acerola zawiera bardzo duże ilości witaminy C w swoim składzie. Jest także bogata w antyoksydanty. Oprócz tego zawiera błonnik i witaminy z grupy B. Ten czerwono-purpurowy owoc ma dość kwaśny smak. O rekordzistce w kategorii zawartości witaminy C opowiada artykuł „Acerola — królowa witaminy C. Wartości odżywcze i właściwości” Weroniki Klisz.
Amla (agrest indyjski)
Wyglądem przypomina agrest (stąd jej nazwa), lecz jej smak jest określany jako kwaśno-cierpki. Najbardziej znana jest w ajurwedzie. O niej traktuje artykuł Kamili Lipiec-Śleckiej.
Owoce na B
Borówki amerykańskie
Borówki amerykańskie są słodkim owocem o ciemnogranatowym kolorze. Zawierają duże ilości witaminy C. Posiadają także błonnik oraz składniki mineralne, np. mangan, który bierze udział w przemianach energetycznych organizmu. W 2020 roku w naszym rankingu na ulubiony owoc dietetyków zajęły pierwsze miejsce. Poznaj borówki bliżej w artykule „Borówki – 10 korzyści dla zdrowia” dr Justyny Bylinowskiej.
Borówka brusznica
Borówka brusznica charakteryzuje się czerwonym kolorem i smakiem podobnym do żurawiny. Zawiera duże ilości błonnika pokarmowego oraz antyoksydantów, np. polifenoli. Posiada w swoim składzie wiele witamin i minerałów, których działanie ma na celu wzmocnienie odporności naszego organizmu. Poznaj ją bliżej w artykule Ilony Płazowskiej „Borówka brusznica — superfood z polskich lasów”.
Bez czarny
Owoce czarnego bzu, jak wskazuje nazwa, są czarne, a do tego mają cierpki, lekko kwaśny smak. Charakteryzują się dużą ilością prozdrowotnych substancji. Zawierają witaminy z grupy B oraz witaminę C. Ponadto posiadają flawonoidy, beta-karoten i różne składniki mineralne. W niedojrzałych owocach czarnego bzu możemy znaleźć substancje mające działanie toksyczne. Poznasz bliżej ten superfood w artykule Jagody Lebidy „Czarny bez”.
Berberys
Owoce berberysu charakteryzują się dużą zawartością witaminy C. Ponadto, w ich składzie możemy znaleźć karotenoidy i flawonoidy oraz wiele kwasów organicznych. Owoce te mają cierpki i kwaskowaty smak oraz cechują się czerwonym kolorem. Dowiedz się więcej z artykułu Justyny Pelc „Berberys”.
Owoce na C
Camu Camu
Egzotyczne camu camu to jagody, które kryją w sobie wiele właściwości zdrowotnych. O niektórych z nich dowiesz się z artykułu Małgorzaty Wilkowskiej.
Czerymoja
Czerymoja charakteryzuje się zieloną skórką z licznymi wypustkami. W środku natomiast znajduje się biały miąższ. Owoc ten ma słodki i bardzo przyjemny smak. Czerymoja zawiera dużą ilość wody. Jest też bogatym źródłem potasu. Oprócz tego, w jej składzie możemy znaleźć witaminę C oraz witaminy z grupy B. O owocu opowiada Natalia Górecka w artykule „Czerymoja – rajski owoc flaszowca peruwiańskiego”.
Czereśnie
Czereśnie cechują się bogactwem antyoksydantów. Zawierają duże ilości składników mineralnych, zwłaszcza potasu. W swoim składzie posiadają także witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B. Czereśnie są słodkie i mogą być koloru żółtego lub czerwonego. Im ciemniejszy kolor, tym więcej antyoksydantów znajduje się w owocach. Wszystko, co jeszcze warto wiedzieć o czereśniach, znajdziecie w artykule Karoliny Wzorek „Czereśnie – właściwości zdrowotne”.
Cytryna
Cytryna jest dobrym źródłem witaminy C. Oprócz tego, w jej składzie znajdziemy witaminy z grupy B oraz żelazo, wapń, potas i inne składniki mineralne. Owoc ten zawiera wiele antyoksydantów. Cytryna ma żółtą skórkę i bardzo kwaśny smak. Co jeszcze? Sprawdź w artykule „Cytryna – właściwości”.
Cytryniec chiński
W tradycyjnej medycynie chińskiej owoce cytryńca chińskiego stosowane były do leczenia chorób przewodu pokarmowego czy objawów astmy. Oprócz tego usprawniały funkcjonowanie wątroby i zapobiegały stanom zapalnym. Szerzej na jego temat w artykule Aleksandry Skwierczyńskiej.
Cytron
Cytron (Citrus medica L. var. sarcodactylis) to najprawdopodobniej pierwszy cytrus znany ludzkości. Nosi też inną nazwę — Ręka Buddy. Uprawiany w Azji, jest tam uznawany za symbol szczęścia i powodzenia. Poznajcie go bliżej w artykule „Cytron, ręka buddy. Właściwości magicznego cytrusa” Edyty Kowalskiej.
Owoce na D
Daktyle
Daktyle zawierają spore ilości witamin i składników mineralnych. Ponadto są dobrym źródłem błonnika pokarmowego i antyoksydantów. Daktyle są bogate w cukry proste, z tego powodu mają słodki smak. Owoce te mają czerwono-żółty kolor. Więcej o daktylach w artykule Małgorzaty Wilkowskiej „Daktyle – właściwości odżywcze i zdrowotne”.
Dereń
Owoce derenia są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, zwłaszcza antocyjanów. Ze względu na zawartość wspomnianych antocyjanów, owoce te mogą mieć barwę pomarańczową, czerwoną, fioletową, a nawet granatową. W swoim składzie zawierają także spore ilości witaminy C i składników mineralnych, np. żelaza. Owoce derenia mają kwaskowaty, cierpki smak. Zaciekawił Cię dereń? Zapraszamy do artykuły Aleksandry Żyłowskiej „Dereń – polski superowoc”.
Owoce na F
Figi
Ta cenna roślina należy do rodziny morwowatych (Moraceae) i występuje w licznych odmianach. Do rodzaju figowiec zalicza się ponad 1000 gatunków drzew, krzewów. Występują w strefie międzyzwrotnikowej i podzwrotnikowej. Szerzej na temat owoców figowca w artykule Aleksandry Skwierczyńskiej.
Flaszowiec miękkociernisty
To inna nazwa guanabany (gravioli). Pochodzi prawdopodobnie z Ameryki Środkowej. Znaleźć także w Ameryce Południowej, czy nawet Azji i Afryce. Dowiedz się o niej więcej z artykułu Julii Bartoszuk „Guanabana (Graviola). Właściwości prozdrowotne i wartości odżywcze”.
Owoce na G
Garcinia cambogia
Rodzaj Garcinia obejmuje prawie 250 gatunków na całym świecie. Zazwyczaj to małe lub średniej wielkości zielone drzewa. Poznaj je bliżej w artykule Marty Zatyki.
Gruszki
Gruszka stanowi bogate źródło witamin i wartości odżywczych o wielu korzyściach zdrowotnych. Jakich? O tym opowiada artykuł „Gruszki. Owoce pełne wartości odżywczych i prozdrowotnych właściwości” Heleny Kozaczko.
GAC
GAC jest owocem posiadającym barwę mocno pomarańczową lub czerwoną. Ma cierpki smak. Owoc ten cechuje się wysoką zawartością beta-karotenu i likopenu. Oprócz tego, w jego składzie możemy znaleźć witaminę A oraz E. Więcej w artykule Jagody Lebidy „Przepękla indochińska jako bogactwo karotenoidów”.
Grejpfrut
Grejpfrut cechuje się gorzko-słodkim smakiem. Może on mieć kolor żółty, czerwony lub zielony. Owoc ten zawiera wiele witamin. Jest dobrym źródłem witaminy C. Oprócz tego w jego składzie możemy wyróżnić witaminę A, E oraz witaminy z grupy B, a także składniki mineralne, takie jak potas, sód, fosfor, wapń. Poznaj bliżej ten zdrowy owoc z artykułu Karoliny Leśnik „Grejpfruty właściwości prozdrowotne”.
Granat
Granat charakteryzuje się dużą zawartością witamin. W jego składzie możemy wyróżnić witaminy C, E, A oraz witaminy z grupy B. Ponadto zawiera antyoksydanty i składniki mineralne, takie jak magnez, fosfor czy potas. Granat ma lekko kwaskowaty smak i najczęściej jest koloru czerwonego. O owocach granatu dowiesz się więcej z artykułu Aleksandry Milewskiej „Owoc granatu”.
Goji
Goji mają pomarańczowo czerwony kolor. Smakują podobnie do żurawiny, jednak są bardziej cierpkie. Owoce te są bogate w składniki odżywcze, począwszy od witamin i składników mineralnych, a kończąc na związkach polifenolowych oraz karotenoidach. O jagodach goji więcej w artykule Marty Maleczek.
Guanabana (Graviola)
Sama roślina pochodzi prawdopodobnie z Ameryki Środkowej. Znaleźć także w Ameryce Południowej, czy nawet Azji i Afryce. Dowiedz się o niej więcej z artykułu Julii Bartoszuk „Guanabana (Graviola). Właściwości prozdrowotne i wartości odżywcze”.
Guawa
Guawa charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem. Jej skórka przybiera kolor zielony, żółty lub czerwony, zaś miąższ tego owocu ma kolor biały, żółty lub zielono-żółty. W składzie guawy możemy wyróżnić witaminę C, A oraz witaminy B3 i B6, a także beta-karoteny. O guawie pisze Eliza Frączek w artykule „Guawa — egzotyczny superowoc. Właściwości i wartości odżywcze”.
Owoce na H
Haskap
Haskap to inna nazwa jagody kamczackiej. Ten owoc to świetne źródło przeciwutleniaczy. Przeczytasz o nim w artykule dr Justyny Bylinowskiej „Jagoda kamczacka – superowoc, który czeka na odkrycie”.
Owoce na J
Jabłko
Jabłka mają smak słodki, czasem lekko kwaskowaty. Jeśli chodzi o ich kolor, znaleźć możemy jabłka czerwone, zielone i żółte. Owoce te są bogatym źródłem błonnika oraz witamin A i C. Zawierają także duże ilości składników mineralnych. Przeczytaj artykuł dr Justyny Bylinowskiej „Jabłka – 9 powodów, by pokochać je na nowo”.
Jackfruit
Największy owoc, rosnący na drzewie, potrafi ważyć nawet 45 kilogramy. A to nie jedyne jego ciekawe właściwości. O pozostałych dowiecie się z artykułu „Jackfruit. Poznaj ten niezwykły owoc i jego właściwości zdrowotne” mgr Dominiki Iwaszkiewicz.
Jeżyny
Ze względu na dużą zawartość antocyjanów, jeżyny mają bardzo ciemny kolor. Z tego samego względu są one bardzo dobrym źródłem antyoksydantów. Ponadto zawierają duże ilości witamin C i K, składników mineralnych i błonnika. Jeśli chodzi o smak, jeżyny mogą być słodkie lub kwaśne. Sprawdź artykuł dr Justyny Bylinowskiej „Jeżyny – zdrowy owoc pełen tajemnic”.
Jagody
Jagody charakteryzują się ciemnoniebieskim kolorem i słodkim smakiem. W ich składzie możemy wyróżnić luteinę, która ma wpływ na prawidłowe widzenie. Ponadto owoce te zawierają wiele witamin i składników mineralnych. O jagodach przeczytasz w artykule „Jagody – właściwości”.
Jagoda kamczacka
Choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę – Polska jest największym producentem tego owocu na świecie. Jest to także taki superfood, który jadamy dość rzadko. Sprawia to, że jest to wybór ciekawy i niebanalny. O jagodzie kamczackiej dowiesz się z artykułu dr Justyny Bylinowskiej „Jagoda kamczacka – superowoc, który czeka na odkrycie”.
Jarzębina
Owoce jarzębiny pełnią nie tylko funkcje ozdobne. Wykorzystane przez wprawną osobę mogą cieszyć specjalnymi właściwościami zdrowotnymi. Same jednak surowe owoce są trujące. Więcej na jej temat w artykule „Jarzębina. 10 rzeczy, których nie wiedziałeś o jarzębinie” Marty Boroń.
Owoce na K
Kaki
Kaki, znane również jako persymona, sharon i hurma wschodnia, to owoc pochodzący z Azji. Przeczytacie o nim w artykule Natalii Rankiewicz-Kopickiej.
Kalina
Owoce kaliny nie są zbyt popularne, jednak mają cenne właściwości. Niektórzy też podkreślają wartości przetworów z tej rośliny. Przeczytajcie o niej w artykule „Kalina. Jak wykorzystać specjalne właściwości zdrowotne tej rośliny?” Kamili Zachciał.
Kumkwat
Skórka owoców kumkwatu jest złoto-żółta do czerwono-pomarańczowej, a same owoce są słodkie w smaku. W swoim składzie zawierają wiele flawonoidów oraz składników mineralnych, szczególnie potasu. Sekrety kumkwata odkrywa Krzysztof Rogowskie w artykule „Kumkwat – złota pomarańcza”.
Karambola
Ten gwiaździsty owoc to jedna z bardziej efektownych roślin egzotycznych. Ciekawym faktem, dotyczącym karamboli, jest bardzo wysoka zawartość ważnego antyoksydantu — witaminy C. Otóż 300 g karamboli pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu człowieka na tę witaminę. Szczegóły na temat jej właściwości i specyfiki w artykule „Karambola, czyli gwiazda wśród owoców: właściwości i wartości odżywcze” Ewy Gołuch.
Kokos
Owoc palmy to kokos. Często mówimy o nim „orzech kokosowy”. Jego zastosowanie jest bardzo szerokie – z kokosów mamy wodę kokosową, wiórki, olej kokosowy i wiele więcej! Poznasz go bliżej w artykule „Orzech kokosowy — właściwości i wartości odżywcze. Czy warto go dodać do diety?” Moniki Witkowskiej.
Klementynki
Klementynki są bogate w witaminę C, fosor, potas, wapń i kwas foliowy. Zaliczane są do owoców niskoenergetycznych. Owoce te mają słodki smak, a ich skórka jest koloru pomarańczowego. O klementynkach możesz poczytać w artykule Michaliny Oleksiuk „Klementynki – znane owoce o nieznanej nazwie”.
Owoce na L
Liczi
Liczi charakteryzuje się twardą, chropowatą, czerwoną skórką. Miąższ natomiast jest biały i słodki, czasem lekko kwaskowaty. Owoc ten zawiera duże ilości witaminy C oraz potasu. Liczi przybliża Karolina Skowroń w artykule „Liczi – król owoców”.
Longan
Longan jest to tropikalny i subtropikalny owoc rosnący w gronach na drzewach. Jest on także znany pod nazwą smocze oko. Zapraszamy do poznania go w artykule Diany Łopatki.
Owoce na M
Morele
Te pyszne owoce sezonowe niestety nie są bardzo popularne w Polsce. Szkoda, bo nasz klimat jest dla nich bardzo dobry. Możemy cieszyć się ich właściwościami z lipcu oraz sierpniu. Jakie to właściwości? Dowiecie się z artykułu Weroniki Wojtyś.
Miechunka
Ten egzotyczny owoc jest także pod nazwą złotej jagody, physalis peruviana lub agrestu cyprysowego. Poznaj go bliżej w artykule Karoliny Tobiś.
Mini kiwi
Mini kiwi wyglądem przypomina zwykłe kiwi, jest zielone, a po przekrojeniu możemy zauważyć charakterystyczne pestki. Owoc ten ma słodki, intensywny smak. Mini kiwi są dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Cechują się także dużą zawartością witaminy C oraz potasu. O tym owocu dowiesz się więcej z artykułu dr Justyny Bylinowskiej „Minikiwi – smak tropików z Polski”.
Melon
Melon zawiera w swoim składzie dużą ilość wody. Oprócz tego znaleźć możemy witaminę C i składniki mineralne. Owoc ten cechuje się wysoką zawartością kwasu foliowego i witamin A, D, P oraz witamin z grupy B. W zależności od odmiany melon jest słodki lub lekko gorzki. Melony mogą mieć różne kolory: biały, pomarańczowy, żółto-zielony, a nawet brązowy. O melonie pisze Anna Kmieć w artykule „Melon – zobacz, co tracisz, jeśli brakuje go w Twojej diecie”.
Morwa
W zależności od odmiany, owoce morwy mogą mieć kolor biały, różowy, fioletowy lub czarny. Jeśli chodzi o smak, jest on intensywnie słodki. Owoc ten zawiera dużo witamin z grupy B i witaminę C. W swoim składzie posiada także liczne składniki mineralne, takie jak fosfor, potas i żelazo. O morwie pisze Karolina Bernacka w artykule „Morwa – właściwości morwy białej i bezpieczeństwo stosowania”.
Maliny
Maliny mają czerwony kolor, jednak w zależności od odmiany, możemy wyróżnić też maliny czarne, żółte i fioletowe. Owoce te mają słodki smak i są bogate w wiele substancji odżywczych. Zawierają duże ilości witaminy C. Cechują się także wysoką zawartością błonnika. Przewodnik po właściwościach malin znajdziecie w artykule dr Justyny Bylinowskiej „Maliny – 7 powodów, dla których powinieneś włączyć je do diety już dziś”.
Mango
Mango jest bogate w składniki odżywcze. Zawiera witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B. Oprócz tego, posiada w swoim składzie wiele składników mineralnych, takich jak miedź, żelazo, magnez, potas. Mango ma czerwono-żółto-zielony kolor skórki, natomiast miąższ jest żółty i słodki. Dowiedz się więcej z artykułu „Mango – na zdrowie!”.
Mangostan
Owoc mangostanu zawdzięczamy roślinie Garcinia mangostana z rodziny Clusiaceae (kluzjowatych) [1]. Owoc ten nazywany również smaczeliną, żółcieczą lub garcynią. Poczytajcie o nim tutaj.
Mandarynki
Mandarynki są źródłem błonnika i wielu witamin, np. witaminy A, C oraz E. Zawierają wiele składników mineralnych, takich jak sód, magnez, żelazo, potas, wapń, fosfor. Owoce te posiadają także antyoksydanty. Mandarynki cechują sią słodkim smakiem i pomarańczowym kolorem. Więcej informacji w artykule „Mandarynki Właściwości”.
Marakuja
Marakuja to owoc o soczystym i wyrazistym, słodko-kwaśnym smaku. Ma liczne właściwości prozdrowotne. Pochodzi on z Ameryki Południowej, gdzie rocznie zbiera się go aż 920 000 ton! Znany także pod nazwą passiflora – odkryje swoje właściwości w artykule Natalii Gloger.
Mirabelki
Mirabelki to charakterystyczna odmiana śliwek, bardzo często spotykana w polskich ogrodach. Dla wielu to smak dzieciństwa. Więcej na ich temat opowie Wam w artykule Natalia Flieger.
Mancinella (uwaga – zabójcze!)
Mancinella jest owocem przypominającym małe jabłko. Cechuje się dużą toksycznością. Związki zawarte w jednym owocu wystarczą, aby zabić kilka osób. O tym strasznym owocu przeczytacie z artykułu „Mancinella – Najgroźniejszy Owoc Świata”.
Owoce na N
Nashi
Grusza azjatycka to gatunek drzewa, pochodzącego z Azji Wschodniej, którego owoce zwane są gruszkami nashi. Więcej na ich temat w artykule Diany Łopatki.
Owoce na O
Oliwki
Wyróżniamy oliwki czarne i zielone. Mają gorzki smak. Owoce te charakteryzują się dużą zawartością witamin z grupy B. Ponadto posiadają witaminy C oraz E. O obu typach oliwek i różnicach między nimi przeczytasz w artykule „Czarne oliwki a zielone oliwki”.
Oliwnik
Oliwnik nie jest rośliną, o której często się mówi. Występuje dziko ale też bywa stosowana jako roślina uprawna dla jej owoców. To krzew lub drzewo osiągające nawet siedem metrów. Jego zasięg geograficzny jest bardzo szeroki. Poznacie go z artykułu Kingi Ołdak.
Owoce na P
Pomidory
Ze względu na występowanie różnych odmian pomidorów, mogą one przybierać kolory czerwony, żółty, pomarańczowy, zielony a nawet brązowy. Owoce te są niskoenergetyczne, ponieważ zawierają duże ilości wody. Ponadto posiadają wiele składników odżywczych, takich jak witamina C, K1, składniki mineralne oraz przeciwutleniacze, np. likopen czy beta-karoten. Pomidory opisuje dr Justyna Bylinowska w artykule „Pomidory – wszystko co musisz o nich wiedzieć”.
Porzeczki
Porzeczki, w zależności od odmiany, mogą mieć barwę czarną, czerwoną lub białą. Owoce te mają kwaśno-cierpki smak. Charakteryzują się dużą zawartością witaminy C i błonnika. Oprócz tego, w ich składzie możemy wyróżnić witaminy z grupy B, biotynę, beta-karoten oraz wiele składników mineralnych. O wszystkich odmianach porzeczek dowiesz się z artykułu dr Justyny Bylinowskiej „Porzeczki – 11 właściwości jednego z najzdrowszych owoców lata”.
Papaja
Papaja ma żółtą skórkę i pomarańczowy miąższ. Cechuje się słodkawym lub lekko kwaśnym smakiem. Papaja zawiera wiele witamin, składników mineralnych i silne przeciwutleniacze. Owoc ten jest także źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Papaja opisana jest szerzej w artykule Małgorzaty Wilkowskiej „Papaja czyli „owoc aniołów””.
Passiflora
Passiflora to inaczej marakuja. Odkryje swoje właściwości w artykule Natalii Gloger.
Przepękla
Przepękla zawiera duże ilości witaminy C oraz witaminę A. Oprócz tego, w jej składzie możemy wyróżnić wapń i fosfor. Owoc ten jest jasnozielony i przypomina ogórki. Ma gorzki smak. Więcej w artykule Jagody Lebidy „Przepękla indochińska jako bogactwo karotenoidów”.
Persymona
Persymona jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych, takich jak witamina C, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, np. potas, magnez, miedź, fosfor. Ponadto zawiera wiele przeciwutleniaczy, takich jak beta-karoten, likopen, luteina. Owoce persymony mają żółto-czerwoną barwę oraz słodki smak. Poznaj ją bliżej z artykułu dr Justyny Bylinowskiej „Persymona – właściwości”.
Pomarańcza
Pomarańcze zawierają witaminy C, E oraz A. Są także źródłem przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy. Owoce te charakteryzują się słodkim smakiem i pomarańczowym kolorem. O popularnej pomarańczy przeczytacie więcej w artykule „Pomarańcze właściwości”.
Pigwa
Pigwa stanowi bogate źródło witaminy C oraz błonnika. Zawiera fenole, garbniki i wiele składników mineralnych, takich jak miedź, potas, żelazo. Pigwa cechuje się żółtym kolorem oraz słodko-kwaśnym smakiem. O pigwie szerzej w artykule Zuzanny Tyńskiej.
Pigwowiec
Wielu amatorom myli się z pigwą – a są to różne rośliny! Często nazywana jest polską cytryną i stosowana jest w przetworach. Jakich konkretnie i na co pomocnych? Opowie o tym artykuł Agnieszki Durlik.
Poziomki
Poziomki są bogatym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B, a także witamin E i K. Cechują się zawartością flawonoidów. Owoce te mają czerwony kolor i słodki smak. Szerzej o poziomkach w artykule „Poziomki – właściwości”.
Owoce na R
Rambutan
Rambutan to egzotyczny owoc o charakterystycznym wyglądzie. Kusi swoją unikalną urodą i smakiem. To prawdziwy klejnot kulinarny, który zyskuje na popularności na całym świecie. Poczytajcie o nim tutaj.
Róża
Owoce róży są bogate w witaminę C. W ich składzie znajdziemy także karotenoidy oraz składniki mineralne, takie jak żelazo, magnez, potas. Zawierają również kwasy fenolowe, np. kwas elagowy. Owoce róży są koloru czerwonego, jednak niektóre odmiany mogą być czarne. W smaku są przyjemnie kwaskowate. Dowiedz się więcej w artykule „Dzika róża” Jagody Lebidy.
Rokitnik
Owoce rokitnika są bogate w witaminę C oraz karotenoidy. Oprócz tego w ich składzie możemy znaleźć witaminy z grupy B, a także składniki mineralne, takie jak potas, magnez, wapń i żelazo. Owoce te są koloru pomarańczowego i mają cierpki smak. Jeszcze więcej informacji w artykule Justyny Pelc „Rokitnik – niezwykła roślina”.
Ręka buddy
Cytron (Citrus medica L. var. sarcodactylis) to najprawdopodobniej pierwszy cytrus znany ludzkości. Nosi też inną nazwę — Ręka Buddy. Uprawiany w Azji, jest tam uznawany za symbol szczęścia i powodzenia. Poznajcie go bliżej w artykule „Cytron, ręka buddy. Właściwości magicznego cytrusa” Edyty Kowalskiej.
Owoce na S
Salak / Snake Fruit
Salak przypomina skórę węża, ma twardą i łuskowatą skórkę koloru brązowego. Jeśli chodzi o smak, opisywany jest jako słodko-kwaśny. Owoc ten jest źródłem witamin A i C oraz wielu składników mineralnych, w tym żelaza, wapnia i potasu, którego wysoka zawartość korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Ponadto salak zawiera w swoim składzie flawonoidy. Więcej o tym owocu w artykule „Salak – Snake fruit – odkryj magię wężowego owocu” Małgorzaty Wilkowskiej.
Sweetie
Sweetie to jeden z popularniejszych owoców hybrydowych. Zachowuje wiele wartości odżywczych grejpfruta, przy słodkości pomarańczy. Ciekawi? Dowiecie się o nim więcej z artykułu Katarzyny Kruszewskiej-Kościuszenko „Owoc sweetie. Moc właściwości zdrowotnych pomarańczy i grejpfruta”.
Synsepal słodki
Owoce synsepalu słodkiego są czerwone i podobne do owoców dzikiej róży. W swoim składzie zawierają glikoproteinę, jaką jest mirakulina, która może stanowić substytut cukru lub wzmacniacz smaku słodkiego. O synsepalu dowiesz się więcej z artykułu „Mirakulina – magiczna substancja” Joanny Szczepanik.
Owoce na Ś
Śliwki
Dzięki obecności antocyjanów śliwki cechują się ciemnym, fioletowym kolorem. Są bogate w związki polifenolowe o właściwościach przeciwutleniających. Zawierają także wiele witamin, składników mineralnych. Owoce te cechują się również wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Śliwki mają słodki smak, jednak niektóre jej odmiany mogą być kwaśne, cierpkie. Wiele ciekawych informacji o śliwkach znajdziesz w artykule Renaty Gołdys „Śliwki – właściwości prozdrowotne i wartości odżywcze”.
Świdośliwa
Świdośliwa w smaku przypomina borówki. Krzew świdośliwy pełni także funkcję dekoracyjną. W okresie kwitnienia pojawiają się na nim piękne białe kwiaty. Dowiesz się o niej więcej z artykułu Kingi Latochy „Świdośliwa. Uprawa, wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne”.
Owoce na T
Tamaryndowiec malabarski
Nazwa Tamaryndowiec zazwyczaj kojarzy się z Tamaryndowcem Indyjskim (Tamarindus indica). Bohaterem tekstu Marty Zatyki jest jednak Tamaryndowiec Malabarski (Garcinia Cambogia).
Tarnina
Może nie jest tak słodka jak inne rodzime owoce, jednak jest cała naładowana wartościami odżywczymi. Jakimi? Tego dowiecie się z artykułu „Tarnina – zapomniana roślina o niezapomnianych właściwościach” Kseniyi Stupakovej.
Truskawki
Truskawki zawierają wiele witamin, składników mineralnych i błonnika. Ponadto w ich składzie możemy znaleźć przeciwutlaniacze, np. polifenole, które redukują stres oksydacyjny. Truskawki to czerwone owoce, mające słodki smak, przez co spożywa je wiele osób. Ogrom informacji o truskawkach w artykule dr Justyny Bylinowskiej „Truskawki – wszystko co chcesz o nich wiedzieć”.
Owoce na U
Urodlin trójłatkowy
Czy to możliwe, żeby owoc smakował jak połączenie banana, mango i ananasa? Tak! Tym cechuje się urodlin trójłatkowy. Egzotyczna roślina, która jest mało powszechna w Polsce, ale zdecydowanie zasługuje na większą popularność. Poznajcie go bliżej w artykule Aleksandry Kaproń.
Owoce na W
Winogrona
Owoce winogron są bogate w witaminy i minerały. W swoim składzie posiadają witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B, czyli B1, B2, B6. Są źródłem związków flawonoidowych, zawartych głównie w skórce i szypułkach. Winogrona są słodkim owocami. Jeśli chodzi o ich kolor, mogą być zarówno zielone, żółte, jak i różowe, fioletowe, czy granatowe. O winogronach dowiesz się więcej z artykułu dr Justyny Bylinowskiej.
Wiśnie
Wiśnie to jeden z bardziej „polskich” owoców. Ich właściwości poznasz z artykułu „Wiśnie. Poznaj ich właściwości, dla których warto je włączyć do diety” Aleksandry Skwierczyńskiej.
Owoce na Ż
Żurawina
Żurawina posiada w swoim składzie witaminy, głównie witaminę A, E i C, ponadto zawiera luteinę i β-karoten. Ten czerwony owoc jest źródłem innych prozdrowotnych związków, takich jak polifenole, głównie flawonoidy i kwasy fenolowe. Smak żurawiny jest bardzo cierpki, czasem kwaśny. O żurawinie poczytasz w artykule „Żurawina – właściwości”.