Acerola – najwięcej witaminy C wśród owoców

acerolaAcerola (inna nazwa to malpighia emarginata – malpigia granatolistna, wiśnia Barbados, wiśnia zachodnioindyjska) to orientalny owoc znany z tego, że posiada jedną z największych ilości witaminy C wśród owoców uprawnych. Nic dziwnego, że często bywa składnikiem preparatów będących źródłem tej właśnie witaminy.

Owoc uprawiany jest między innymi na obszarze Ameryki Środkowej, na Madagaskarze, południu Stanów Zjednoczonych i w Indiach. Owoce te rosną na krzakach o wysokości 2-3 metrów. Acerola ma formę małego, czerwonego owocu o delikatnej, cienkiej skórce z żółto-czerwonym miąższem. Jej średnica ma około 2 centymetrów.

Choć czasem spożywa się ją na surowo, to jej smak jest bardzo kwaśny, rzadziej słodkawy. Pomimo, że zazwyczaj owoce te są kwaśne – to jednak ich wpływ na równowagę kwasowo-zasadową w organizmie jest zasadotwórczy. Można je również znaleźć w sokach i dżemach.

Oprócz witaminy C acerola jest również bogata w antyoksydanty, zawiera także błonnik, witaminy z grupy B, żelazo oraz śladowe ilości wapnia i fosforu.

Zawartość witaminy C w aceroli to około 2000 mg / 100g owoców – dojrzałe owoce mogą zawierać nawet więcej. Jest ona bardzo dobrze przyswajana przez organizm. Oznacza to, że jedna dojrzała acerola potrafi czasem pokryć całe zapotrzebowanie dzienne na witaminę C !

Dla porównania – cytryny i pomarańcze posiadają 50 mg / 100g owoców witaminy C, jabłka około 10 miligramów.

Zdjęcie: Eric Gaba, Licencja CC BY-SA 3.0

 

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

  • W aptekach internetowych są na pewno dostępne.

  • JUleczka

    Poszukuję sklepu gdzie można zakupić po jak najniższej cenie acerolę w kapsułkach. Czy ktoś zna może jakiś sklep i może go polecić?

Loading...
Udostępnienia