Składniki żywności – normy, źródła i wpływ na zdrowie

Dietetyka to nauka, w której kluczową rolę grają składniki odżywcze.

Makroskładniki, mikroskładniki – wszystkie one wpływają na to, jak się czujemy. Na tej stronie zebraliśmy wiedzę na temat poszczególnych elementów diety. Wiedzę na temat jej wpływu na zdrowie aktualizujemy na bieżąco wraz z pojawianiem się nowym badań naukowych. Dzięki temu wiesz, że wchodząc na dietetycy.org.pl, zawsze otrzymujesz aktualną, rzetelną wiedzę.

Czym są makroskładniki?

Makroskładniki to podstawowe składniki odżywcze, które organizm potrzebuje w dużych ilościach, aby prawidłowo funkcjonować. Są one źródłem energii, budulcem tkanek i pełnią kluczowe funkcje metaboliczne. Do makroskładników zaliczamy:

  • Węglowodany (1 gram to 4 kcal)
  • Białko (1 gram to 4 kcal)
  • Tłuszcze (1 gram to 9 kcal)

Poznaj je bliżej, klikając na obrazek:

Czym są mikroskładniki?

Mikroskładniki to substancje odżywcze, które organizm potrzebuje w małych ilościach. Odgrywają ważną rolę w wielu procesach metabolicznych.

Lista składników mineralnych obecnych w żywności

Poznaj normy, źródła w żywności poszczególnych składników. Szczegóły znajdziesz, klikając w wybrany obrazek:

Lista witamin obecnych w żywności

Witaminy to organiczne związki chemiczne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Muszą być one dostarczane z jedzeniem, ponieważ organizm człowieka (z kilkoma wyjątkami, jak witamina D i K) nie jest w stanie ich samodzielnie syntetyzować w wystarczających ilościach.

Konkretne funkcje witamin odkryjesz, wybierając konkretną literę z poniższej listy:

A  B1  B2  B3  B4  B5  B6 B7 B8  B9  B12  B15  B17  C  D  E H K  PP