Dietetyka to nauka, w której kluczową rolę grają składniki odżywcze.
Makroskładniki, mikroskładniki – wszystkie one wpływają na to, jak się czujemy. Na tej stronie zebraliśmy wiedzę na temat poszczególnych elementów diety. Wiedzę na temat jej wpływu na zdrowie aktualizujemy na bieżąco wraz z pojawianiem się nowym badań naukowych. Dzięki temu wiesz, że wchodząc na dietetycy.org.pl, zawsze otrzymujesz aktualną, rzetelną wiedzę.
Czym są makroskładniki?
Makroskładniki to podstawowe składniki odżywcze, które organizm potrzebuje w dużych ilościach, aby prawidłowo funkcjonować. Są one źródłem energii, budulcem tkanek i pełnią kluczowe funkcje metaboliczne. Do makroskładników zaliczamy:
- Węglowodany (1 gram to 4 kcal)
- Białko (1 gram to 4 kcal)
- Tłuszcze (1 gram to 9 kcal)
Poznaj je bliżej, klikając na obrazek: