
Dietetyka to nauka, w której kluczową rolę grają składniki odżywcze.
Makroskładniki, mikroskładniki – wszystkie one wpływają na to, jak się czujemy. Na tej stronie zebraliśmy wiedzę na temat poszczególnych elementów diety. Wiedzę na temat jej wpływu na zdrowie aktualizujemy na bieżąco wraz z pojawianiem się nowym badań naukowych. Dzięki temu wiesz, że wchodząc na dietetycy.org.pl, zawsze otrzymujesz aktualną, rzetelną wiedzę.
Czym są makroskładniki?
Makroskładniki to podstawowe składniki odżywcze, które organizm potrzebuje w dużych ilościach, aby prawidłowo funkcjonować. Są one źródłem energii, budulcem tkanek i pełnią kluczowe funkcje metaboliczne. Do makroskładników zaliczamy:
- Węglowodany (1 gram to 4 kcal)
- Białko (1 gram to 4 kcal)
- Tłuszcze (1 gram to 9 kcal)
Poznaj je bliżej, klikając na obrazek:
Czym są mikroskładniki?
Lista składników mineralnych obecnych w żywności
Poznaj normy, źródła w żywności poszczególnych składników. Szczegóły znajdziesz, klikając w wybrany obrazek:
Lista witamin obecnych w żywności
Witaminy to organiczne związki chemiczne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Muszą być one dostarczane z jedzeniem, ponieważ organizm człowieka (z kilkoma wyjątkami, jak witamina D i K) nie jest w stanie ich samodzielnie syntetyzować w wystarczających ilościach.
Konkretne funkcje witamin odkryjesz, wybierając konkretną literę z poniższej listy:
Indeks pozostałych związków obecnych w żywności od A do Z:
- Akrylamid
- Allicyna
- Amigdalina
- Annato
- Antyoksydanty
- Arsen
- Astaksantyna
- Barwniki
- Benzoesan sodu
- Beta-glukany
- Beta-karoten
- Betaina
- Biotyna
- Błękit brylantowy FCF
- Błonnik
- Bromelaina
- Chlorofil
- Chlorofilina
- Cholina
- Chrom
- Cukier
- Cynk
- Cytrulina
- Czerwień allura
- Difosforany
- Dwutlenek tytanu
- E171
- E127
- E129
- E133
- E160b
- E210
- E211
- E223
- E270
- E316
- E330
- E407
- E412
- E415
- E420
- E450
- E476
- E621
- E955
- E957
- E967
- E1400
- Ekstrakt drożdżowy
- Elektrolity
- Emulgatory
- Erytrozyna
- Fitoestrogeny
- Fitosterole
- Fityniany
- Flawonoidy
- Fluor
- Foliany
- Fosfor
- Fruktoza
- Fuleren C60
- Garbniki
- Genisteina
- Glutaminian sodu
- Goitrogeny
- Guma guar
- Guma ksantanowa
- HFCS
- Hydrolizat białka roślinnego
- Inozytol
- Inulina
- Izoaskorbinian sodu
- Kapsaicyna
- Karagen
- Karnityna
- Kolagen
- Konserwanty
- Ksylitol
- Kwas alfa-liponowy (ALA)
- Kwas benzoesowy
- Kwas chlorogenowy
- Kwas cytrynowy
- Kwas fenolowy
- Kwas fitynowy
- Kwas foliowy
- Kwas linolowy (LA)
- Kwas liponowy
- Kwas masłowy
- Kwas mlekowy
- Kwas pangamowy
- Kwas pantotenowy
- Kwas sialowy
- Lignany
- Likopen
- Luteina
- Magnez
- Maltodekstryna
- Mangan
- Nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)
- Q10 Koenzym
- Pektyny
- Pirosiarczyn sodu
- Pirydoksyna
- Polifenole
- Polirycynooleinian poliglicerolu
- Przeciwutleniacze
- Regulatory kwasowości
- Resweratrol
- Ryboflawina
- SCFA
- Selen
- Skrobia oporna
- Skwalen
- Sorbitol
- Sód
- Sól
- Substancje intensywnie słodzące
- Sukraloza
- Sulforafan
- Szczawiany
- Tanaza
- Taniny
- Taumatyna
- Tauryna
- Tiamina
- Tłuszcze nasycone
- Tłuszcze trans
- Tokoferole
- Tyrozyna
- Wapń