Dietetyka kliniczna

Czym jest dietetyka kliniczna?

Dietetyka kliniczna to dziedzina, która zajmuje się oceną stanu odżywienia, planowaniem interwencji żywieniowych w konkretnych chorobach oraz monitorowaniem zmian. Celem dietetyki klinicznej jest wspomaganie leczenia i poprawa zdrowia pacjentów w różnych jednostkach chorobowych. Zalecenia dietetyki klinicznej oparte są o stanowiska organizacji oraz badania naukowe, które opisaliśmy poniżej dla każdego ze schorzeń oddzielnie.

Dietetyk kliniczny w Polsce jest zawodem w wymaganym ustawą wykształceniem – dotyczy to osób pracujących w publicznej ochronie zdrowia (NFZ).

dietetyka kliniczna

249 chorób i dolegliwości

Poniżej alfabetycznie znaleźć można zasady żywienia w poszczególnych jednostkach chorobowych. Materiały te mają służyć specjalistom w celu poszerzenia wiedzy, nie stanowią jednak porady żywieniowej. Taka może być przeprowadzona wyłącznie przez specjalistę po szczegółowym wywiadzie i uwzględnieniu indywidualnej sytuacji danego pacjenta.

Najczęściej poszukiwane

Alfabetyczny spis chorób i dolegliwości: